Mindre bråk och mer samspel när barnen leker utomhus och i icke tillrättalagda miljöer. Arkivfoto: Andreas Hedfors
Barnomsorg

Tillrättalagda dock- och lekrum gynnar inte kreativiteten bland barn

Mindre förutbestämda och tillrättalagda lekmiljöer ökar barns kreativitet, det visar en studie som gjorts vid Mittuniversitetet.

– Ju mindre tillrättalagd lekmiljö är desto påhittigare blir barnen i lekarna och dessutom så blir barnen bättre på att förhandla och kompromissa mellan sig, säger forskaren Sofia Eriksson Bergström, som disputerar på fredag med sin avhandling.

Rapporten, som bygger på filmstudier av barn på förskolor och intervjuer med pedagoger, visar att öppna ytor som inte försöker styra barnens aktiviteter stimulerar dom att prata och förhandla mer med varandra.

– Sitter de i hallen och väntar på att få gå ut tar de till exempel bänken de sitter på och gör den till båt eller nåt annat som passar leken de håller med på just då. Studien bekräftar det många inom förskolan sagt länge, att det blir mycket mindre bråk och mer lek när man är utomhus, särskilt i skogen, säger Sofia Eriksson Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista