Kommunal kommer att ta ut nyckelpersoner inom städ, kök, skolor och förskolor och även renhållning i strejk om parterna inte kommer överens. Foto: Scanpix
Arbetsmarknad

Flera hundra kommunalanställda i Jämtland varslas om strejk

Fackförbundet Kommunal varslar om strejk för nära 9 000 anställda i kommuner och landsting från den 29 april. I länet är anställda i sex av åtta kommuner och personal inom landstinget varslade.

– För mellersta Norrland handlar det om drygt 500 personer, merparten av dem jobbar i Jämtland, säger Siw Karlsson ordförande för kommunal i mellersta Norrland.

Kommunal ställer ett lönekrav på drygt 1 700 kronor i månaden över tre år, för anställda med löner under 25 000 kronor i månaden.

Siw Karlsson hoppas att tredjepart, brukarna inte ska drabbas så hårt.

– Vi har valt att ta ut nyckelpersoner inom städ, kök, skolor och förskolor och även renhållning och inte vårdpersonal men vår önskan är ju att vi ska nå ett avtal och inte behöva gå ut i strejk, säger Siw Karlsson.

Utöver kravet på löneökningar kräver Kommunal att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas så kallade delade turer, tillhandahålla arbetskläder för personal inom vård och omsorg, samt gå med på en extra föräldramånad.

– Vi känner att vi måste agera nu. Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper, skriver Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista