Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix
Skolan

Svårt för elever att veta vilka lärare som är behöriga

1:54 min

Många lärare saknar utbildning i de ämnen de undervisar i. Det visar en ny granskning av Skolverket. Jämtlands län har den lägsta andelen ämnesutbildade gymnasielärare i svenska.

Carl Svedberg och Ada Grön går på Jämtlands Gymnasieum och de har båda erfarenhet av lärare som saknar ämneskunskap.

– Vi har haft några lärare som inte vet vad de gör och inte har erfarenhet att hålla i en lektion.

– Det märks i undervisningen. Även fast en lärare har koll på sitt ämne så om de inte kan undervisa och lära ut rätt märks det väl, säger Ada Grön.

De ämnen där andelen obehöriga lärare är störst i grundskolan och gymnasiet är i naturämnen och språk. Enligt skolverkets granskning har bara sju procent av lärarna i grundskolan tillräcklig utbildning i teknik och i fysik är siffran 13 procent. Tittar man på gymnasiet har bara 8 procent en tillräcklig utbildning i moderna språk italienska och kinesiska. Och att en språklärare saknar utbildning är något som märks tycker Ada Grön.

– Vår klasskompis har en italienska lärare som inte är behörig. Då har hon noterat det för att det är massor av glosor och nya saker. Man märker om personen har ett litet ordförråd och måste kolla upp grejer regelbundet.

I granskningen har de pekat ut några regionala skillnader när det kommer till utbildade lärare i svenska, engelska och matematik och Jämtlands län har den lägsta andelen utbildade gymnasielärare i svenska.

I granskningen har de pekat ut några regionala skillnader när det kommer till utbildade lärare i svenska, engelska och matematik och Jämtlands län har den lägsta andelen utbildade gymnasielärare i svenska. För eleverna är det svårt att veta vilka lärare som har tillräcklig utbildning.

– Man vet inte om det men det kan märkas på hur de lägger upp allt och vad de kan. Men inte annars, säger Isabell Wångenberg.

Exakt hur stor andel ämneslärare i länet som är behöriga i sina ämne vet Skolverket först när alla lärare fått sin lärarlegitimation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista