Lavin som släppt i offpistområdet Östra ravin på Åreskutan tidigare i vintras. Arkivfoto: Åre Lavincenter
Polis

Skidåkare misstänks för brott efter att ha orsakat lavin i Åre

En skidåkare misstänks för brott efter att ha utlöst en lavin i Åre. Skidåkaren i 20-års åldern som misstänks ha utlöst lavinen i Östra Ravin för en dryg vecka sedan (5 april) utreds nu för framkallande av fara för annan.

En del av en hängdriva släppte från toppen av ravinen och mannen är den som tros ha orsakat släppet.

– Han misstänks för att ha agerat oaktsamt gentemot andra människor genom att ha utlöst lavinen, säger Mikael Gruvelgård förundersökningsledare vid polisen.

En person fick åka till hälsocentralen efter lavinen men ingen person blev allvarligt skadad.

Det är polisen i Åre som skrivit polisanmälan. Om det går vidare till åtal eller inte är oklart.

– Det får utredningen visa, säger Mikael Gruvelgård.

Den här vintern har det gått många laviner utanför backsystemet i Åreområdet. De flesta laviner har varit små och utan personskador men också några större, bland andra den där en person omkom, men det är ovanligt att någon misstänks för brott efter att ha orsakat en lavin.

– Under de år jag har jobbat så vet jag inte med mig att någon har misstänkts för brottet framkallande av fara för annan, det är nog ovanligt att det går vidare till åtal när det gäller att ha orsakat laviner, säger Anders Aspholm, säkerhetsansvarig för Skistar i Åre

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".