Folk vill fortfarande köpa Craze fast att det innehåller substanser som liknar amfetamin menar tidigare försäljare av produkten. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kosttillskott

Det amfetaminliknande kosttillskottet Craze är fortfarande populärt bland länsborna

1:44 min

Folk vill fortfarande köpa kosttillskottet Craze – trots avslöjandet om att det innehåller amfetaminliknande substanser som inte syns i innehållsförteckningen. Ämnena är inte klassade som olagliga, men flera leverantörer har ändå stoppat försäljningen.

– Det är jättemånga som vill ha det och jag får sms nästan varje dag av folk som vill ha den produkten. Inte en enda burk har vi fått i retur och inte frågan om det heller. Utan bara att de vill köpa mer, säger Jonny Vestman som arbetar på en butik i länet som förut sålde kosttillskottet.

Flera leverantörer har stoppat försäljningen. Men trots rapportering om att folk fått hjärtrus, svårt att sova och andra symptom av produkten, och att folk uppmanats att lämna tillbaka den, så verkar inte köpare rädda för att fortsätta, säger Jonny Vestman.

Statens Kriminaltekniska Laboratoriums granskning visar att produkten innehållet substanser som kemiskt liknar amfetamin, med samma typ av effekter. Det förvånar inte Jonny Vestman. Han förstod redan när produkten kom ut att något inte stod rätt till.
– Det var faktiskt lite tankar att den här är kanske lite för bra. Det kändes inte riktigt bra, så jag tog faktiskt bort den en gång tidigare, säger han.

Kontaktade polis och återförsäljare

Han tog kontakt med både återförsäljaren och polisen, men fick svaret att det bara var att fortsätta att sälja produkten. Vilket han gjorde fram till att avslöjandet kom. Men återförsäljaren sa även då att det bara var att fortsätta sälja den. Men Jonny Vestman tog ändå bort burkarna från hyllan. Och i dag menar han att han känner sig lurad.

– Allting måste stå på innehållsförteckningen. Och hittar man att de stoppar in saker som inte ska vara i, då tycker jag att det är fel. Det känns inte bra, för det är jag som har sålt produkten. Vi säljer en produkt som vad vi visste var helt laglig, nu är det inte bevisat att det här ämnet ska vara förbjudet på något sätt ändå, men fortfarande så är det ett ämne som är i och inte står på burken och det är fel, säger Jonny Vestman.

Besviken på tillverkarna

En av dem som vi pratat med som tagit kosttillskottet, och som vill vara anonym, är besviken på de som tillverkar kosttillskottet.

– Det känns oseriöst. När jag tog det här trodde jag ju på det och enligt innehållsförteckningen skulle det ju inte innehålla något som var skadligt, säger han.

Flera av hans kompisar har också tagit detta.

– Jag har ju varit i trafiken med de här grejorna i kroppen. Det känns inte alls bra.

Men varför tar man kosttillskott överhuvudtaget?
– Man vill ju få så bra effekt av träningen som möjligt. Nästan alla i min träningskrets använder samma kosttillskott som jag gör.

Nu finns en rädsla för vad kosttillskottet verkligen innehåller.

– Vi är ganska skrämda. Ska man åka på ett pissprov på gymmet för att man köpt grejor av en svensk återförsäljare. Det känns inte bra alls.


Vad tänker du om användningen av kosttillskott? Har du testat Craze eller något liknande kosttillskott, berätta gärna hur du tänker kring riskerna.
Kommentera här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista