Nedfallna träd efter stormen dagmar. Foto: Henrik Perälä
el

Härjeåns nät riskerar vite efter återkommande strömavbrott

Kraftbolaget Härjeåns nät får omfattande kritik från Energimarknadsinspektionen och hotas av en halv miljon kronor i vite på grund av återkommande strömavbrott. Kritiken gäller de strömavbrott som skedde under vinterstormarna förra årsskiftet, då 7200 av företagets kunder var strömlösa i minst 24 timmar i Härjedalen, Jämtland och Västernorrland.

Energimarknadsinspektionen kräver nu svar på vad företaget gör för att det inte ska hända igen.

– Vi jobbar redan efter en plan, bland annat så avverkar vi träd utefter ledningsgatorna och så gräver vi ner och isolerar så många ledningar som möjligt. Jobbet att rensa och bygga om efter stormen Dagmar pågick hela förra året och kommer att fortsätta i år och även nästa år, säger Sten-Olov Salomonsson, vd för Härjeåns nät till P4 Jämtland.

Energimarknadsinspektionen ställer tydliga krav på åtgärder.

– Jag ser allvarligt på att företagen har misslyckats att förhindra omfattande elavbrott. Trots omfattande investeringar i elnäten har de ändå inte levt upp till lagkraven. Detta har fått allvarliga konsekvenser för många kunder säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Ei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".