Foto: Michael Ragnarsson/Sveriges Radio
Arbetsmiljö

Jämtland har fortfarande flest sjukskrivna av alla landsting i hela landet

Jämtlands läns landsting har flest sjukskrivna bland personal av alla landsting i hela landet. Och så har det varit dom senaste sju åren.

Nästan två tredjedelar av dom är dessutom långtidssjukskrivna, vilket också är ett slags negativt rekord. Resten av länet ser ut på samma sätt.
Ingen vet varför det är så.
- Ja, det är ju nånting med det här länet som vi måste se över så att vi förstår vad det är, säger Malin Bergstrand Edfeldt, personalstrateg på landstinget.

Det finns alltså ingen entydig förklaring till de många sjukskrivningarna inom landstinget. Inte heller till varför så många är långtidssjukskrivna. Man vet att länet i sin helhet är likadant; flest sjukskrivna, flest långtidssjukskrivna och ökar mest.
När det gäller landstingets sjukskrivna personal är det ofta en specialist som sjukskrivit, det betyder att orsaken är en allvarlig sjukdom. Men varför skulle fler i vårt landsting vara allvarligt sjuka.

Många av dom som blev utförsäkrade för något år sedan är nu tillbaka som sjukskrivna, därför ökar sjuktalen, fast det gäller också i alla landsting. Långa avstånd ses ibland som en förklaring. En syn på sjukskrivning som reserv när annat inte fungerar.

Det är också mycket svårare att själv göra en förändring i Jämtland.
- När man märker att man inte orkar med sitt arbete, elelr blir dålig, så vill alla göra något åt det själva. Men det är svårt att byta arbete i vårt län. I andra finns det fler sjukhus, fler privata aktörer och mer att välja på över huvud taget. Här måste man hänga kvar på sitt jobb i det längsta, säger Malin Bergström Edfeldt.

Men vet att de som har låg utbildning, tungt arbete, och är över 50 år drabbas mer än andra, kvinnor är sjukskrivna mer än män. Det finns många i de kategorierna i vårt landsting men även i andra landsting. Cheferna anses avgörande för arbetsmiljö och hälsa. Alltså skulle man kunna tro att vårt landsting har många dåliga chefer. Men det håller inte Malin Bergstrand Edfeldt med om.

- Nej, jag är säker på att den som tar på sig ett chefsjobb i grunden vill leda människor.

Vad tror du det beror på att de anställda på Landstinet i jämtland är sjukast i landet? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".