Försäkringskassan gav efter tre månader Göran Lövgren rätten till sjukersättning. Men i dag har han fortfarande svårt att förstå att det är sant. Foto: Ronja Mårtensson /SR
Publiktips

Dödsjuke Göran Lövgren fick rätt mot Försäkringskassan

1:41 min

Minns ni Göran Lövgren i Hammarstrand som nekades sjukersättning trots sin dödliga sjukdom KOL? Han har nu efter P4 Jämtlands rapportering fått rätt mot Försäkringskassan. Och han är glad över att pengarna äntligen har kommit in på kontot.

– Det känns underbart att jag har fått pengar nu, säger han.

Du sa till mig när vi träffade att du inte riktigt visste vad du skulle göra om du inte fick sjukersättning. Hur känns det nu att veta att du slipper jobba?

– Det är underbart och jag har världens finaste fru som har hjälpt mig, säger han.

Vi avbryter samtalet i Görans Lövgrens soffa, han är så glad och är nära på att börja gråta. Han berättar att han vill tacka alla som stöttat och tror inte att ansökan om sjukersättning hade gått igenom utan det enorma stödet.

– Jag tror att det var folket här i länet och allting som hjälpte mig. Det var så många som ringde mig. Jag vart nedringd och det vart sjukkassan också tydligen, säger han.

Blev nekad för en månad sedan
Försäkringskassan gav efter tre månader Göran Lövgren rätten till sjukersättning. Men i dag har han fortfarande svårt att förstå att det är sant.

Då han för en månad sedan fick ett helt annat besked. Försäkringskassan skickade ut ett brev där det stod att han inte hade rätt till sjukersättning.

– Då kände jag att det var hopplöst. Det var slaget på midjan om man säger så. När Försäkringskassan gav mig papper på att jag inte skulle få en enda spänn, säger han.

Försäkringskassans beslut ändrades
Men för några veckor sedan ringde telefonen. Försäkringskassan hade fått in det nya mer detaljerade intyget från läkaren, som Göran Lövgren skickade in i mitten på februari. Myndigheten hade inte haft med intyget i den senaste bedömningen - och ett nytt besked kom - han hade fått rätt och i måndags kom pengarna in på kontot.

– Jag trodde inte att jag skulle få igenom det, jag tänkte att det var nobben. Men nu tycker jag att det känns underbart, säger Göran Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista