Flicka med blockflöjt. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix
Musik

Elever kan tvingas lämna Kulturskolan i Krokom om undervisningen läggs på kvällstid

1:36 min

Lärare på kulturskolan i Krokom kritiserar förslaget om att de inte längre ska få undervisa elever på skoltid. Risken är att många elever tvingas sluta om undervisningen sker på kvällstid. Något som även oroar de elever som P4 Jämtland pratat med.

Amanda Jonsson har spelat tvärflöjt i kulturskolan i snart fyra år och hon tycker att politikerna borde tänka på hur förslaget påverkar eleverna.

– Det känns mer som det tänkt på deras ekonomi än oss, säger hon.

I ett öppet brev till kommunpolitikerna i Krokom kritiserar kulturskolans lärare förslaget om att undervisning ska bedrivas på eftermiddagar och kvällar och menar att det kommer bli svårt för elever i glesbygd att ta sig till undervisning om den sker efter skoltid. Karin Wallén, ordförande i barn och utbildningsnämnden säger att det inte är tänkt att all undervisning ska centreras till Krokom och att risker med att flytta undervisningen till eftermiddagar och kvällar kommer att tas upp i den riskanalys som barn- och utbildningsförvaltningen ska presenteras i maj.

– Som vi tänker är att vi ska ha kulturskola på flera olika orter på olika kvällar. Hur det ska läggas upp får förvaltningen titta. Men precis som man skjutsar barn till andra aktiviteter så kanske man kan skjutsa sina barn till den här aktiviteten, säger hon.

Signe Persson har spelat tvärflöjt lika länge som Amanda men om undervisningen blir på kvällar är det osäkert om hon kommer fortsätta.

– Jag tycker att det är dåligt för jag har mycket kvällsaktiviteter så jag kommer inte ha tid att spela. Det är bra att det på skoltid för då hinner jag med att spela, säger hon.


Vad tycker och tänker du om den planerade förändringen? Är det viktigt att Kulturskolan får undervisa barnen på skoltid, eller kan det skötas på fritiden? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista