Östersundskvinnan ringde upp åldringen inifrån Rättspsykriatiska kliniken i Sundsvall och lyckades lura den 90-åriga kvinnan att samtalet kom från banken. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Dom

Psykpatient fortsatte att begå brott inifrån rättspsyk

En Östersundskvinna lurade till sig 700 000 kronor av en åldring, trots att kvinnan var inlåst på rättspsyk. Nu döms bedragerskan till fortsatt rättspsykriatisk vård för grovt bedrägeri.

Bedragerskan är i 45-års åldern och är intagen på rättspsyk i Sundsvall. Men det hindrade henne inte från att lura till sig en 90-årig Soleffteåkvinnas besparingar på nära 687 000 kronor.

Den 45-åriga kvinnan från Östersund döms nu i Ångermanlands tingsrätt till fortsatt rättspsykriatisk vård för grovt bedrägeri.

Lurade att samtalet var från banken

Enligt domen har bedragerskan också erkänt att hon ringt upp den äldre kvinnan och genom att säga att hon var från banken, lyckades hon lura kvinnan på kontonummer, bankkort och koder. Bedragerskan var tidigare dömd och vårdades på rättspsyk för liknande brott.

Fem män åtalades också för olika typer av inblandning i bedrägerierna, varav en 30-årig man döms till 1,5 års fängelse för grovt bedrägeri, tre av dom frias helt och en döms till villkorlig dom för häleri.

Måste betala tillbaka

Enligt domen var det 30-åringen som kontaktat kvinnan på rättspsyk som han var bekant med sedan tidigare, och bett henne om hjälp med sina spelskulder. Det var efter det bedragerskan började fundera ut en plan vilket i slutänden ledde till att den gamla kvinnan i Sollefteå lurades på sina besparingar.

30-åringen och den 45-åriga bedragerskan krävs också på att ersätta banken med de nära 700 000 kronorna de lyckades få ut från den äldre kvinnans konton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista