Bräckes deckarförfattare Jonas Moström har förlagt handlingen i sin åttonde deckare till ett Östersund där Storsjöodjuret verkar visa sig allt oftare. Foto: Ulla Montan.
Ny bok

Bräckeförfattaren Jonas Moström har flyttat handlingen till Jämtland i sin åttonde deckare "Storsjöodjuret"

9:54 min

En ny deckare med den jämtlandsklingande titeln Storsjöodjuret kommer ut i dag. Det är Bräckeförfattaren Jonas Moströms åttonde bok om polisen Johan och läkaren Erik som vanligtvis verkar i Sundsvall, men den här gången har handlingen flyttats till Jämtland.

– Jag kände att det var dax. Östersund är ju min hemstad eftersom jag är uppväxt i Bräcke, och eftersom polisen Johans farmor bor på Frösön, var det ju ganska enkelt att flytta handlingen, säger Jonas Moström.
Jonas Moström har själv sina föräldrar kvar i Bräcke och han besöker länet flera gånger per år.
– Nu har jag också filmat med mobilen när jag varit på besök och sedan tittat på materialet när jag suttit vid skrivbordet.

Jämtland trendar i deckarsvängen

Det är inte enbart Jonas Moström som valt att skriva om Jämtland det senaste året. Hjort och Rosenfeldts senaste deckare Fjällgraven utspelar sig i Jämtlandsfjällen och i Ingrid Elfbergs Tills döden skiljer oss åt längtar huvudpersonen hela tiden hem till Östersund.
– Det är en exotisk miljö och eftersom jag bor i Stockholm nu är det ett sätt att bearbeta hemlängtan. Då befinner man sig ju där i fantasins värld varje dag, säger Jonas Moström. Han säger också att många deckarförfattare gillar att skriva om människor som bor i mindre samhällen, eftersom de har tätare relationer med varandra.

Storsjöodjuret lockar

I Jonas Moströms tidigare deckare har det varit stort fokus på aktuella samhällsproblem som dödshjälp och alternativmedicin, men för första gången finns det lite mer övernaturlighet i boken, i form av Storsjöodjuret.
– Jag minns ju när jag var liten och åkte över Frösösbon och fantiserade om odjuret, men som vetenskapsman har jag ju svårt att tro att det finns, säger Jonas Moström.
Men trots att Storsjöodjuret tar plats i handlingen är även den här boken en realistisk deckare.

Ny huvudperson introduceras

Den nya boken är den åttonde med samma huvudpersoner, och det kommer att bli fler.
– Jag håller på att skissa på en ny serie nu, med en kvinnlig huvudperson, men jag kommer att skriva mer om de här huvudpersonerna också.
De senaste åren har Jonas Moström kommit ut med en bok per år, och han gillar sina huvudpersoner.
– De är ju som gamla vänner hela gänget, som man lär känna mer för varje bok.

Deckare gör oss friskare

Jonas Moström delar sin arbetstid mellan att vara författare och att vara läkare, och han menar att vi blir friskare av att läsa deckare.

– Vi är ju genom evolutionen skapta för att utsätta oss för spänning och adrenalinkickar under alla årmiljoner som vi levde på savannen och vi fick slåss för att hitta något att äta och någonstans att sova och det finns ju kvar i våra gener och i dag när vi lever förhållandevis trygga liv kan man få de här kickarna genom att läsa deckare istället. Det tror jag gör oss piggare och sätter fart på blodomloppet.
Själv läser han gärna deckare och helst böcker av Dennis Lehane och Karin Fossum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista