Skuldrådgivning

Rekordlång väntan på budget- och skuldrådgivning i Åre kommun

2:12 min

I Åre får du vänta uppåt ett halvår för att få budget- och skuldrådgivning i kommunen, det visar en undersökning från Konsumentverket. Den rekommenderade tiden att få hjälp inom är högst fyra veckor, men i Åre tar det 24 veckor och det här är för länge, enligt invånare i kommunen.

– Det är naturligtvis inte bra för då kanske man sätter sig i en ännu större skuldfälla genom att låna hos snabbanker eller snabblån på sms där de tar så fruktansvärd hög ränta. Det kan bli sociala problem också, säger en Järpenbo till P4 Kronoberg.

Att få hjälp med sina skulder innan det är för sent verkar vara svårt i Åre. Handläggaren där har inte haft tid att arbeta med själva rådgivningen och tvingas istället jobba med skuldsaneringsärenden, på grund av bristande resurser.

Politikerna känner inte till den långa väntetiden

Den långa väntetiden i Åre kan innebära att hela ekonomin rasar ihop för den enskilde och då återstår bara skuldsanering. Varken Socialnämndens ordförande Anna-Lisa Hoflén (C) eller kommunalrådet Leif Nord (M) känner till de långa väntetiderna i Åre.

– Det här har vi politiker inte vetat om. Jag kan inte säga mer i dagsläget utan jag måste få mer kunskap om det. Vi får avakta, säger Leif Nord.

Åre och Östersund klarar inte rekommendationen

Fyra veckor säger Konsumentsverket att man ska behöva vänta på skuldrådgivning. Sämst i länet är Åre, där det tar 24 veckor att få tid. I övriga länet klarar man väntetiden, förutom i Östersund, där det kan ta sex veckor. Ingen berörd tjänsteman i Åre kommun vill låta sig intervjuas om det här och deras högsta chef har P4 Jämtland sökt utan resultat.

Har du varit i skuldknipa och sökt hjälp på kommunen? Eller känner du någon annan som har vänt sig till en budget- och skuldrådgivare? Hur fungerade det med väntetid och fick du den hjälp som du behövde?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista