Modell på Östersundshems höghus i Valhall som ska börjar byggas nu. De nybyggda hyreslägenheterna ligger ofta så högt i pris att många som kan istället väljer att köpa sin bostad, menar Bengt Eklund som är mäklare i Östersund. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Bostadsmarknaden

Priserna på bostadsrätter i Östersund fortsätter att öka

1:34 min

Priserna på bostadsrätter i Östersund fortsätter att öka. Det senaste året har priserna ökat med nära 20 procent och det är framförallt efter nyår som ökningen skett.

– Det har varit en trög period i höstas och behovet av att byta bostad har ökat hos många när de har väntat på att konjunkturen ska lätta. Man har även anpassat sig till finansieringskraven med bolånetak som finns numera, att man måste ha 15 procent i kontantinsats och då kommer marknaden igång, säger Bengt Eklund, mäklare i Östersund.

Östersund ligger en bra bit över riksgenomsnittet i prisökning, i riket har priserna ökat med 12 procent och i Östersund med 18 procent det senaste året (januari 2012 till och med mars 2013).

Snittpriset på till exempel en trerummare på cirka 80 kvadrat i centrala Östersund kan kosta mellan 800 och 900 000 tusen kronor.

– Folk vill ju flytta in till stan och då ökar trycket på de bostadsrätter som finns och ökar efterfrågan så ökar priset. I centrala Östersund har det även sålts nyproducerade lägenheter och de kostar betydligt mer än de begagnade och det påverkar priset uppåt, säger Bengt Eklund.

Hyreslägenheter driver upp priset

Det finns ju trots allt en del hyreslägenheter i Östersund, både nyproducerade och andra men ändå är trycket på bostadsrätter så stort, vad beror det på?

– Hyresnivån på de nybyggda hyreslägenheterna är så pass hög så alternativet att köpa en bostadsrätt istället blir ganska nära i månadskostnad. Så de som kan väljer ju kanske hellre att köpa en egen bostad, säger Bengt Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista