P4 KOLLAR KULTUR

Bara två av åtta kommuner i Jämtlands län har gratis kulturskola

1:47 min

Få kommuner i Jämtlands län erbjuder gratis kulturskola. Fast forskning visar att det är bra att unga lär sig musik. Men endast två av åtta kommuner har gratis kulturskola.

Ragunda kommun är en av två i länet som erbjuder gratis kulturskola. Anna Sandin går sista året på högstadiet där och för henne är kulturskolan viktig för att musiken får henne att koppla av.

– När jag spelar piano kan man säga att jag slappnar av, jag tar det lugnt. Jag får tänka om och känner att jag släpper ut allting. Och då kan jag fortsätta sedan. Det tycker jag är viktigt, säger hon.


Musik hjälper eleverna i andra ämnen

Forskning från Statens offentliga utredning(SOU) visar att musik kan förbättra skolsituationen för eleverna och hjälpa dem att koppla av och minska stressen. Och flera andra undersökningar visar samma sak, att musik kan göra det lättare för elever i andra ämnen. Fanny Moström i Ragunda kommun, har lärt sig spela via kulturskolan, i dag går hon i nian och minns tillbaka på sin första lektion.

– Det var ett rent helvete. Jag tyckte att det var jättekrånligt och jag blev bara sur och ville kasta gitarren åt sidan. Jag har haft en jätterolig tid och jag ska fortsätta med gitarren, för att det är jätteroligt att spela, säger hon.


Köproblemet kan vara svårt att lösa

I nästan alla kommuner i länet är det i årskurs tre som eleverna kan börja söka till kulturskolan och har då möjlighet att fortsätta gymnasiet ut.

För att så många som möjligt ska få vara med skapar flera av kulturskolorna större grupper, bland annat för att minska köerna. Men för vissa kommuner är köproblemet svårt att lösa. I Östersunds kommun står nära 600 på kö och eleverna kan få vänta på en plats i flera år.  Victoria Engström går i årskurs fyra på skolan i Stugun, i Ragunda kommun och hon tycker att kulturskolan ska vara tillgänglig för alla.

– En viss del kanske inte har råd att gå, säger hon.

Hur viktigt är det då att man har den här möjligheten att det är gratis tycker du?

– Det är väldigt viktigt, så man får lära sig olika instrument, för det är roligt, säger Victoria Engström.

Flera av kommunerna ser nu över om det kan vara möjligt med gratis kulturskola, för att fler ska kunna vara med. Bräcke kommun är en av dem och där har kommunen en tillfällig lösning. Om en familj är beroende av bidrag och inte har råd att betala så att deras barn kan gå i kulturskolan, kan kommunen stå för kostnaden.

  

Hur upplever du att det är med kulturskolan i din kommun? Har du ett barn som inte får en plats, eller är du själv sökande? Hör gärna av dig eller kommentera nyheten.

Såhär ser det ut i din kommun

  • Bergs kommun: Kostnaden per termin är 800 kronor och stor del av undervisningen sker under dagtid. Har kö, men den är inte lång. De har individuell undervisning i 20 minuter och 10 minuter i grupp. Elever från årskurs tre kan söka. De har sju lärare, och fem av dem har en utbildning i musik.
  • Strömsunds kommun: Kulturskolan kostar, övrig information saknas.
  • Bräcke kommun: 875 kronor per år. De har försök att sänka kostnaden. Har utökat antalet lärare för att minska köerna, och har i dag ingen kö. Alla ordinarie lärare är behöriga. Och om en familj går på bidrag kan deras barn få gratis kulturskola.
  • Krokom kommun: Priset är 600 kronor per termin. Vill eleverna ha särskilda kurser med speciella instrument kostar det 800 kronor per termin. Har en kö på cirka 100 elever. Alla nio lärare har en utbildning.
  • Ragunda kommun: Har gratis kulturskola och inga köer. Arbetar både i grupper och enskilt. Elever från årskurs tre kan söka till kulturskolan. Har fyra lärare och två av dem har utbildning.
  • Östersunds kommun: Kostar 800 per läsår. Har nära 600 på kö. Från årskurs tre kan elever söka dit. Försöker att göra grupper för att flera ska kunna komma in. Har 27 stycken lärare och fyra av dem har inte en högskoleutbildning.
  • Åre kommun: Gratis kulturskola för elever från årskurs tre till fem. Allting är lagt efter skoltid. 500 kronor per termin från årskurs sex. Har åtta stycken lärare och sex av dem har högskoleutbildning.
  • Härjedalens kommun: Har kostnadsfri kulturskola och där kan barn från förskoleklass börja söka. Alla åtta lärare är behöriga och det är ingen kö.

Ronja Mårtensson

ronja.martensson@sverigesradio.se
#link=349131#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista