1 av 2
Jan Andersson, vapenchef på Jämtlandspolisen. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
2 av 2
En liten del av de vapen som kommit in under vapenamnistin. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
Vapenamnesti

Sista dagen på vapenamnestin - nästan 600 vapen har lämnats in till polisen

Jan Andersson "Fått in två k-pistar"
1:24 min

I dag är sista dagen för polisens vapenamnesti. Nästan 600 vapen och över ett ton ammunition har lämnats in till polisen i länet.

Att det har kommit in nästa lika mycket vapen som vid förra vapenamnestin är något som förvånar Jan Andersson, vapenansvarig hos Jämtlandspolisen.

– Vi är ungefär på samma nivå som förra gången, lite mer ammunition men antalet vapen är i närheten. Vilket jag inte hade förväntat mig eftersom det bara är sex år sedan förra gången.

Det handlar mest om jaktvapen men några vapen av lite mer sällsynt slag har även lämnats in.

– Vi har fått in två k-pistar. Det är bra att vi får bort dom. Det är det enda som sticker ut. I övrigt är det gamla traditionella jaktvapen, säger Jan Andersson.

Även om vapenamnesti tar slut idag så har polisens arbete precis börjat.

– Vi har ett jobb att göra i åtskilja i månader till med de vapen och ammunition som kommit in innan vi kan skicka i väg dem. Det är ansträngande i linjeverksamheten att ta emot vapen. En bieffekt är att vi har tagit emot minst lika många skrotningar som är licensbelagda.

 Under vapenamnsti får alla lämna in vapen anonymt. Polisen ställer inga frågor om de vapen som lämnas in men att få veta deras historia skulle Jan Andersson gärna göra.

--Det finns nog en historia bakom alla vapen så det skulle vara intressant om alla vapen skulle kunna berätta sin historia.

 Att det fortsätter komma in mycket vapen visar på att återkommande vapenamnestier är något som behövs.

– Vi har haft tre amnistier och jag tror inte att det är slut utan att det blir något återkommande. Om man tittar på den mängd som kommer in så finns det nästan lika mycket som förra gång.

Totalt i landet har det lämnat in ungefär 10 500 vapen.

Under vapenamni ställer polisen inga frågor om de vapen som lämnas in men att få veta deras historia skulle Jan Andersson gärna göra.

Att det fortsätter komma in mycket vapen visar på att återkommande vapenamnestier är något som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".