Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hög frånvaro och flera indragna studiebidrag på gymnasieskolorna i Jämtlands län

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 20.00
Alejandra Bahamon: "De tänker att den här lektionen behöver jag inte gå på."
(1:47 min)
Eleverna Helena Bäckvall och Alejandra Bahamon går på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Foto: Ronja Mårtensson/SR

På flera av gymnasieskolorna i Jämtlands län är det nära 50 procents frånvaro bland eleverna. Samtidigt som flera har mist sina studiebidrag. Det visar uppgifter P4 Jämtland fått in från några av länets gymnasium.

Men varför skolkas det då så mycket?

– Det är så många som skolkar. De tänker att den här lektionen behöver jag inte gå på och då blir det lätt så att de stannar hemma eller inte går på lektionen bara, säger Alejandra Bahamon.

Att få indraget studiebidrag vad tänker du om det?

– Jag skulle själv inte vilja ha det, jag skulle bli jätteledsen, säger Helene Bäckvall.

– Många kanske får pengar från sina föräldrar. Jag får inte studiebidrag, men då får jag pengar av mamma i stället, säger Alejandra Bahamon.

 

Var tionde elev på Hjalmar Strömerskolan

När det gäller frånvaron ser det liknandes ut i hela länet. Men när det kommer till studiebidraget är främst två kommuner som sticker ut, bland annat Härjedalens gymnasium där 14 av 192 elever under den här terminen fått indraget studiebidrag.

Och Hjalmar Strömerskolan i Strömsund där det handlar om nästan var tionde elev. 

Anledningen till det tror rektor Heidi Sundelin på Hjalmar Strömerskolan är deras hårda rapportering.

De signaler i alla fall som jag har fått och även vår kurator har fått från CSN, är att vi på Hjalmar rapporterar väldigt noga. Och när eleven inte anmäler sig frånvarande, då blir det olovlig frånvaro, säger hon.

 

Hårt frånvarosystem hjälper inte

I Januari 2012 skärptes reglerna för frånvaro i Sverige. Den förra spärren på 20 procent togs bort och nu krävs det inte lika mycket  för att studiebidraget ska ryka.

Men Heidi Sundelin menar att frånvaroreglerna inte fungerar nog bra ändå, att det fortfarande finns elever som mister sina studiebidrag. 

Och trots hård frånvarorapportering tycker eleverna att det finns andra anledningar som överväger till skolk.

– De får väl se till att inte ha så mycket håltimmar, och sådant som är alldeles för långa. För då hoppar man ofta över sista lektionen om man har jättelång håltimma innan.

 – Då vill man inte ta bussen in, sitta och vänta på bussen in, sitta och vänta tre timmar på en lektion, sedan har lektion en timma och sedan vänta tre timmar på buss.

  

Vad tycker du att skolorna ska göra? Hur ser det ut på din skola? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".