Infektion på smalbenet efter ett fästingbett med smittan borrelia. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Borrelia

Få länsbor smittade med borrelia

Än så länge är det ovanligt med fästingsmittan Borrelia i länet men det förekommer.

– Några få har smittats med Borrelia i länet de senaste åren men det är oklart om de smittas här från början eller om de smittats av fästingar som de fått i södra Sverige, säger smittskyddssjuksköterska Ingrid Svensson.

Fästingarna med smittan här i länet antas komma antingen med fåglar söderifrån eller personer som haft fästingen med sig hit.

Ringformad rodnad

Symptomen på borrelia är att det utvecklas en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet.

Infektionen kan efter ett par veckor till månader sedan utvecklas vidare med symtom från centrala nervsystemet, hjärnhinneinflammation, utstrålande smärtor, förlamning (främst i ansiktet) men man kan även få ledbesvär och i sällsynta fall även påverkan på hjärtat.

Vaccinforskning

Sjukdomen kan behandlas med antibiotika men det finns inget fungerande vaccin idag. Det pågår forskning för att ta fram ett vaccin mot borreliainfektion, forskare i USA och Europa har tagit fram ett vaccin som testats på 300 personer och om allt går som det ska kan det finnas på marknaden 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".