När det nya betygssystemet tillsattes hösten 2011 ökade kunskapskraven på eleverna och även bedömningen vid betygsättning för lärare. Det blev en större betygsskala och det är något som medfört mer arbete för lärarna. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Nya betygssystemet ett stressmoment för flera lärare innan sommarlovet

Angelica Faktus, rektor: "Jag upplever att de har en stressad arbetssituation."
1:49 min

Just nu sitter flera lärare i Jämtlands län mitt i betygsättningen inför sommarlovet och för flera innebär det ökad belastning. Det nya kraven vid betygsättning som började gälla hösten 2011, gör att vissa lärare får arbeta dygnet runt.

-- Det är många lärare som töjer vad en arbetsdag är för någonting under den här månaden. Jag upplever att de har en stressad arbetssituation och det är påfrestande, säger Angelica Faktus rektor på Åre gymnasieskola.

När det nya betygssystemet tillsattes hösten 2011 ökade kunskapskraven på eleverna och även bedömningen vid betygsättning för lärare. Det blev en större betygsskala och det är något som medfört mer arbete för lärarna.

Och fast att flera lärare P4 Jämtland pratat med tycker att det nya systemet med större betygsskala är bra, blir allt mycket mer krångligare.

Lärare berättar att de i jämförelse med för två år behöver arbeta mer kvällar och helger inför sommaren för att hinna med att sätta alla betyg och det gör att de känner sig mer stressade.

 

Betygsättningen tar längre tid

Det är i dag flera punkter som lärarna måste titta på när de ska göra en bedömning av en elev och det gör att betygsättningen tar längre tid.

Det krävs i dag en mer noggrann dokumentation av varje elev och ett samarbete menar Angelica Faktus.
--
Det ställer lite mer annorlunda krav på arbetssättet. Den största skillnaden är den att du behöver på ett annat vis nu än tidigare prata med dina ämneskollegor före du sätter betyg, för att skapa likvärdiga betyg för eleven, säger hon.

 

Lärarna blir trötta och stressade

Men att en lärare ska sätta betyg på närmare 300 elever, när kunskapskraven har höjts, det tycker Karin Rylenius fackligföreträdare på Lärarnas Riksförbund inte är rätt. Klasserna måste bli mindre menar hon, då lärarna blir trötta och stressade.

– Dels så har vi sett att det finns en ökad risk för sjukskrivning bland lärare. Man är inte mer än människa, så är man trött så är det klart att man inte orkar vara kreativ på samma sätt och hitta lösningar, säger hon.

  

Vad tänker du om att lärarna får en större arbetsbelastning? Ska de behöva ta med sig jobbet hem? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".