Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Rättegång/Jakt

Jägare frias från misstankar om vållande till annans död

Jägaren som sköt en 21-årig jaktkamrat till döds frias av Östersunds Tingsrätt.

Det var inte den 56-årige jägarens fel utan orsaken till den olyckliga älgjakten utanför Gäddede hösten 2011 var i stället andra allvarliga brister.

 Bland annat så hade flera av jägarna lämnat sina pass utan jaktledares tillstånd och utan att hundförare fått reda på det samtidigt som kommunikationen mellan jägarna var bristfällig, menar Östersunds tingsrätt.

 Det var under ett eftersök av en skadeskjuten älgkalv som olyckan skedde. Jägaren fann älgen i en sjö och bedömde sikten och säkerheten som god och sköt fyra skott mot älgen när den var på väg upp ur vattnet, ett av dem träffade också en 21-årig jaktkamrat som dog.

Exakt var den avlidne mannen befunnit sig när han sköts har inte kunnat klarläggas men enligt tingsrätten är det inte uteslutet att han kan ha stått skymd och varit omöjlig att se. Därför är det inte bevisat att jägaren varit oaktsam på det viset.

Tingsrätten gör den samlade bedömningen att dödsolyckan inte var jägarens fel utan snarare en brist i det ledarskap jaktledarna ansvarar för och friar därför jägaren från vållande till annans död.

Åklagaren Eva-Lena Rimér säger att hon nu ska läsa igenom domen ordentligt innan hon fattar beslut om hon ska överklaga den eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".