Foto: Matts Nylander/P4 Jämtland
Luftfartsverket

Flygtrafiken igång efter stort stopp i Norrland

Luftfartsverket om flygstoppet under fredagsmorgonen
0:32 min

Flygtrafiken i Norrland låg helt nere under fredagsmorgonen på grund av ett tekniskt fel med Luftfartsverkets trafikledningssystem. Resenärer fick ta buss till Arlanda och det gav förseningar i flygtrafiken. 

All flygtrafik från Sundsvall och norrut stoppades från klockan sju på fredagsmorgonen. Bland annat flyget som skulle avgå klockan 09.45 från Frösön ställdes in och resenärerna fick åka buss till Arlanda.

– Det var ett tekniska fel på radiofrekvensen. Den låg inte nere men det var störningar och får man en sådan här störning så tillåter man inga starter eller landningar under tiden som reparationerna pågår för att behålla flygsäkerhetsmarginalerna, berättar Björn Stenberg som är pressansvarig vid Luftfartsverket.

Vid 11-tiden var problemet åtgärdat och flygtrafiken kom igång som vanligt, men det blev vissa förseningar. Charterresenärer som skulle komma med ett plan från Turkiet vid 12-tiden blev ungefär 2,5 timme sena. Det betydde i sin tur att resenärer som skulle åka till Turkiet med flyget klockan 13.15 kom iväg cirka tre timmar för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".