P4 Kollar - Ung i Jämtland

Svårt för unga i Ragunda kommun - var tredje är arbetslös

1:58 min

Ragunda rankas som Sveriges sämsta kommun att bo i om man är ung. En av anledningar till det är den höga ungdomsarbetslösheten i kommunen.

 22-åriga Cecilia Bergman tog studenten för tre års sedan och sedan dess har hon varit arbetslös större delen av tiden med undantag för kortare vikariat och inhopp.

– Det är tufft, för man får inte in någon riktigt rutin utan är man arbetslös så går man hemma och så är klockan efter tolv och sedan hux flux ska man jobba. Det blir inte samma rutiner.  

När tidningen Fokus rankande vilken av Sveriges kommuner som är bäst för unga att bo i hamnade Ragunda allra sist och flera andra undersökningar visar också på att det är svårt för unga i Ragunda kommun. Nästan var tredje ung mellan 18-24 år arbetslös. Det visar de senaste siffrorna från arbetsförmedlingen. Det är högst i Jämtlands län och även högt i landet. Lars-Erik Eriksson är ungdomsarbetsförmedlare i Ragunda.

– Tittar man ungdomssidan är det inte roliga siffror. Vi har en ganska hög arbetslöshet på ungdomssidan.

Känner många att det är svårt att stanna kvar?

– Ja, det tror jag. Man inser att det är ett problem att hitta jobb på hemmaplan. Det vi försöker att hjälpa dem med är att få insikten om behovet av en utbildningen som kanske kan göra att de hittar ett jobb på ett annat ställe och få erfarenhet från arbetsmarknaden och sedan ha möjligheten om man vill att söka jobb på hemmaplan. Då har man lite mer i sin ryggsäck och det kan göra det lättare att få jobb, säger Lars-Erik Eriksson.

När P4 Jämtland besöker Hammarstrand möter vi många ungdomar som säger att det är svårt att få jobb. De säger att det finns lediga jobb i kommunen men att de kräver flera års erfarenhet och utbildning och många unga väljer därför att flytta från Ragunda. Även om Cecilia Bergman trivs i kommunen vet hon inte om hon kommer kunna stanna kvar.

– Jag är fast här eftersom jag bor med sambo men någon gång kanske det blir att vi flyttar någonstans där det finns mer jobb.

Tror du att det är många som känner så?

– Det tror jag säkerligen. Det är många som jag hört vill flytta till Norge och utomlands för att hitta jobb. Från lilla Hammarstrand kan man flytta till något större i alla fall.

Ungdomsarbetslösheten i länet sjunker, i den senaste mätningen ligger den på 18,7 procent. Men i Ragunda kommun har ungdomsarbetslösheten ökat. Där är 27,7 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år arbetslösa. Det är motsvarar 83 personer. Totalt i kommunen är 201 personer arbetslösa.

Hur ser det ut med jobb för unga där du bor? Kommentera gärna nyheten.

Kommunranking - Bäst att bo som ung

KOMMUN:         Placering
                      2013   2012
Åre                    51        37
Krokom              64       60
Östersund         134     115
Strömsund        229     221
Berg                 239     165
Bräcke              256     277
Härjedalen        262     172
Ragunda           290     289

Källa: Fokus

Victoria Herkules

victoria.herkules@sverigesradio.se 
#link=305298#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista