Landsbygdsminister Eskil Erlandsson avvisar önskemålen om en särskild samordnare men är öppen för att det kan krävas ytterligare insatser för Norrland. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Inrikespolitik

Ministerns recept för att rädda Norrland: satsningar på mat och skog

Norrland riskerar att tömmas på folk om inte regeringen ingriper. Så låter det från Norrlandsförbundet, men utspelet ifrågasätts av landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Jobb - och ännu mera jobb - är hans verktyg för att folk ska vilja bo i norra Sverige.

– Vi måste ha ett serviceunderlag för såväl macken och affären som vårdcentralen och skolan. Jobb är grunden för det, säger Eskil Erlandsson (C) till TT.

Nu brådskar det för regeringen att tillsätta en nationell samordnare för att få stopp på avfolkningen, anser Ewa Back, ordförande för Norrlandsförbundet. I 37 av 54 norrländska kommuner minskade befolkningen i fjol.

– Om tio, femton år kan det vara för sent att rädda orter. I dag överger ju staten delar av Norrland, säger hon till TT.

Hon efterlyser bland annat satsningar på infrastruktur och en flytt av privata och offentliga arbetstillfällen till landsändan.


Avgörande jobb

Men Erlandsson tycker att det görs mycket för att stärka Norrland och pekar på lägre arbetsgivaravgifter, mer bredband och bättre vägnät. Ständigt återkommer han till att jobb är den viktigaste nyckeln.

– Vi satsar oerhört på visionen om matlandet och visionen om skogsriket Sverige. Vi får inte glömma det här med innovationer och att förädla allt från skog och mat till järn och stål. Entreprenör som ser möjligheter i omgivningen skapar jobb, säger han till TT.


Framtida insatser

Eskil Erlandsson ser sin egen titel som ett kvitto på att det satsas mer på Norrland jämfört med tidigare.

– För första gången i Sverige har vi ju en landsbygdsminister. Det betyder att vi nu ser problemen och gör något åt det.

Backs uppmaning om en nationell samordnare får nobben.

– Det finns redan. Däremot är jag är inte främmande för att det kan behövas ytterligare insatser. För vi måste ha en utveckling och tillväxt i alla delar av landet. Stad och land är beroende av varandra, säger han.

John Alexander Sahlin/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".