Arbetsmarknaden

"Klipp dig o skaffa dig ett jobb" arbetsgivarna vill gärna att unga ser propra ut

Arbetsmarknaden uppåt i Jämtlands län
1:24 min

Arbetslösheten minskar sakta i länet och Arbetsförmedlingens prognos tyder på att konjunkturen är på väg uppåt om än i blygsam takt.

Arbetsgivarna är försiktigt optimistiska inför de närmaste 12-18 månaderna.

Och det skulle kunna betyda att ungdomsarbetslösheten också kan börja vika. Men arbetsgivarna har ofta höga förväntningar.

- Ja, många ställer väldigt höga krav säger Fredrika Henriksson som är Arbetsförmedlingschef i Östersund

Men det är mycket olika. Många arbetsgivare tycker att det är bra att utbilda sina nyanställda själva.

Personlighet viktig

Men vad är det som gör en ungdom utan särskild utbildning anställningsbar?

- Det är väldigt mycket personlighet. Arbetsgivaren är noga med det . Dom vill ha en person som passar in i arbetslaget.

Man måste våga prata för sig själv, sälja sig. En ung person ska visa att det finns driv och vilja att gå vidare även om utbildningen är kort.

Arbetsförmedlingen kan stötta dom som har svårt att framhålla sig själva.

Hel och ren

- Utseendet är faktiskt också viktigt, säger Fredrika Henriksson. Det är det första intrycket man får av en person. Man ska vara hel och ren.

Så den som knyter skorna, tar av kepsen och den mest provocerande piercingen skaffar sig bättre chans att få jobbet. Det kan tyckas självklart att man får se ut som man vill. Å andra sidan är det arbetsgivaren som har makten att säga ja eller nej till en anställning.

Unga utan jobb

För även om prognosen för arbetsmarknaden ser lovande ut så är ungdomsarbetslösheten i länet på 17 procent. Och det varierar starkt. I Åre är drygt elva procent av dom unga utan arbete. I Ragunda mer än 26 procent!

Man kan få ett arbete utan lång utbildning, men utbildning är det säkraste sättet.

- Den som satsar på en utbildning har bättre chans att få ett arbete och att kunna välja på arbetsmarknaden, säger Fredrika Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".