Malin Svelander arbetar som distriktssköterska på Östersunds kommun. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Distriktssköterskor på Östersunds kommun oroas över personalbristen i sommar

Malin Svelander: "Risken finns att vi inte kan upprätthålla patientsäkerheten."
1:13 min

Stora brister inom vården väntar i Jämtlands län i sommar. Både kommunerna och landstinget har haft det svårt att rekrytera sjuksköterskor och distriktssköterskor och det oroar Vårdförbundet. I Östersunds kommun halveras personalstyrkan och det innebär dubbelt så många att ta hand om.

– Som distriktssköterska strävar man alltid efter att upprätthålla en stark patientsäkerhet. Och jag tror att risken finns att vi inte kan upprätthålla den i sommar, säger Malin Svelander, distriktssköterska på Östersunds kommun.

Men hur känns det?

– Det är skrämmande faktiskt. Det kommer att bli stressiga dagar och det finns risk att man kanske missar i bedömningar och kanske missar arbetsuppgifter som man ska göra, säger hon.

 

Största bristen hittills

Både arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting(SKL) och Vårdförbundet menar att det är den största bristen hittills i hela Sverige.

Det handlar främst om att det är svårt att rekrytera folk. Det fattas både distriktssköterskor och sjuksköterskor i alla kommuner, men värst är det i Östersunds kommun. Där har kommunen inte lyckas fylla det behov som finns.

Och det är något som oroar Barbro Englesson, ordförande på Vårdförbundet i Jämtlands län.

– Jag tror att patienterna och brukarna får nog i hög omfattning av vårdomhändetagade. Men inombords hos sjuksköterskan och distriktssköterskan tror jag det känns som att man kör på treans växel på motorväg, säger hon

 

Tagit upp det med kommunen

Både personal och Vårdförbundet har tagit upp bristerna med kommunen i Östersund. Och vill att kommunen redan nu börjar fundera på rekrytera inför nästa sommar, för att undvika det här framöver.

Och vi har sökt ansvariga på Östersunds kommun.  

  

Vad tänker du om det här? Känns det tryggt inför sommaren om du skulle bli sjuk? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".