Östersunds sjukhus Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Sjukhusbesökare säger nej till förslaget att om höja patientavgiften för akutvård

Elisabeth Lindgren: "Jag tycker det är närmast horribelt. Det exkluderar en himla massa."
1:49 min

Höjd patientavgift för akutvård på Landstinget i Jämtlands län. Det föreslår oppositionspartiet moderaterna. Från 300- 500 för att minska köerna och få ner antalet personer som borde gå till hälsocentralen i stället, menar partiet i sitt förslag.

Men både de som styr och har majoritet i Landstinget och flera sjukhusbesökare P4 Jämtland pratat med är emot förslaget. Och Elisabeth Lindgren är en av dem.

– Jag tycker det är närmast horribelt. Det exkluderar en himla massa människor från att söka sjukvården om man faktiskt behöver det. 500 kronor är det inte så många som har över, säger Elisabeth Lindgren.

– Jag tror att det finns en risk att många drar sig från att åka till akuten fast man behöver. Och är det då exempelvis någon som fått en liten stroke eller någonting också kanske man väntar tills man kan gå till sin distriktsläkarmottagning, då kan det få allvarliga konsekvenser, säger Christina Amrén.

 

Styra bort de onödiga besökarna

Oppositionspartiet moderaterna menar att höjningen ska minska köerna och att ungefär en tredjedel av varje patient som går dit i dag egentligen borde gå till sin hälsocentral.

Besöken blir dyra för skattebetalarna sa Christer Sivertsson(M) från moderaterna tidigare i dag till P4 Jämtland. Och menar att det inte är för att straffa människor, utan styra bort de onödiga besökarna.

Men Anna- Karin Hellander, sjukhusbesökare, tror inte folk åker dit i onödan.

– Det känns ju lite som att åker man dit är det inget man gör bara för att, utan då måste man ju in. Då känns det ju lite elakt mot de som måste göra det, säger hon.

Skulle du kunna betala med för att få snabba köer?

--Jag själv har ju råd, men jag vet ju många som inte har råd. Samma om det är mindre kö, jag tycker det är fel, säger Lars Edfeldt.

Men det finns även dem som skulle vara villiga att betala mer.

– Nä för min del går det bra. Det är inte så ofta som jag är på akuten. Nä jag är med på det, säger Ragnar Hallberg.

– Har man frikort så går det väldigt bra, säger Sten Alvebo.

Men för de som inte har det då?

– Då är det klart att det blir dyrare. Men det är klart att har man behov av hjälp så betalar man ju, säger han.

  

Vad tycker du om förslaget? Är det bra ett dåligt? Kommentera gärna nyheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".