Lasse "Sillen" Sillren och Lasse "Linken" Lindqvist, med tidiga Yranaffischer. Foto: Örjan Sterner.
Yranminnen

Kompisgänget tyckte att Östersund var trist och startade därför det som blev en av landets största festivaler - i år firar Storsjöyran 30 år

7:16 min

All vår början bliver svår... och så var det även för gänget bakom Storsjöyran. Från början var det ingen självklarhet att det skulle bli just en festival. Det kunde lika gärna ha blivit ett formel 1-lopp på Frösön, en friidrottskamp mellan Europa och USA eller ett återförenande av ABBA.

Alla infall välkomnades och ju vildare desto bättre. Till slut smalnade det dock av och man bestämde sig för att återuppväcka den saligen avsomnade "Storsjöyran" som pågått mellan 1963-1973. Efter tio år i träda väcktes konceptet till liv och det blev början till ett trettio år långt liv och kiv... festivalen av idag har lätt anarkistiska rötter och uppstod lika mycket av en vilja att ha kul som en vilja att väcka den sömniga småstaden ur småborgerligheten liknöjda dvala.

Kompisgänget tyckte Östersund var trist

En som fanns med i det kompisgäng som återuppväckte Storsjöyran för 30 år sedan var Lars "Linken" Lindqvist. För tre år sedan lämnade han Yrangruppen, för att jobba med andra projekt, men festivalen är fortfarande något han är mycket stolt över.
-- Jag har fyra barn: Åse, Rasmus, Rebecka och Storsjöyran, säger Lars "Linken" Lindqvist.

Kompisgänget bakom festivalen hade lärt känna varandra när de gick gymnasiet i Östersund i slutet av 1970-talet.
-- Då var Östersund en grymt tråkig och trist stad. Det fanns ett diskotek och en pub och där satt alla stadens alkisar.
Efter gymnasiet lämnade gänget Östersund för att resa, jobba och plugga. Men när de kom tillbaka igen, drygt 5 år senare, upplevde de att staden var lika tråkig som när de lämnade den.
--Jag minns 1981, 1982, då ville man se Rolling Stones , men då var man tvungen att åka till Göteborg, för det fanns ingenting som hände i Östersund, och jag minns att vi tänkte att ”herregud, ska vi ha det så här”.

Gruppens idéer var både vilda och varierade

För att göra något åt stadens tråkighet samlades till slut sju stycken i det gamla kompisgänget i en  på industrilokal i Odenskog för att kläcka idéer. Det var de sju som blev den ursprungliga Yrangruppen: Lasse "Linken" Lindqvist, Lasse "Sillen" Sillren, Tomas "Persson" Persson, Bengt "Buddha" Eriksson, Bengt "Pecka" Magnusson, Lasse "Larsson" Larsson och Uffe "Nojjan" Edström. (Snart tillkom även Stefan ”Muppi” Kauppi.)
– Det var det väldigt många idéer. Ett förslag var en formel ett-tävling från Östersund till Frösön, ungefär som i Monaco. Ett annat var att ordna en friidrottskamp mellan Europa och USA på Hofvallen och ett tredje att återförena ABBA på Optands flygfält, men så fanns också idéen om skapa en karnevalen i Rio i Östersund.

Karnevaler hade varit lite av Lars "Linken" Lindqvists grej under flera år.
– Man kan säga att jag samlade på karnevaler. Jag besökte den i Notting Hill i London, karnevaler i USA, den i Rio och karnevalen i Trinidad, där jag bodde ett tag under min Västindiensejour. Det  var 1979 och då väcktes idén om att återuppväcka Storsjöyran. Det skrevs det faktiskt en artikel om i Länstidningen, berättar Lars "Linken" Lindqvist. (Se artikeln här nedan.)

Hade goda minnen av de tidigare yrorna

Kompisgänget hade goda minnen av de Storsjöyror som ordnats i Östersund tio år tidigare, mellan 1963 och 1973, så därför blev det till slut den idén som det jobbades vidare med. På första mötet delades arbetsuppgifterna ut mellan de sju och arbetet började.
– På den tiden var det gula sidorna och telefon som gällde. Jag hade så hemskt gärna velat berätta att vi hade marknadsplaner, strategier och kreativa stormöten, men vi sköt från höften.

Artisturvalet skulle vara brett

När artisterna började bokas valde gänget musik de gillade själva.
– Det var ju också självklart att våra kompisar från studenttiden i Uppsala Harrda Ku Harrda Geit skulle få glänsa.
Men samtidigt insåg gruppen att de måste välja artister med bredd så att folk skulle komma. 1983 uppträdde bland annat Ewert Ljusberg, Aston Reimers Rivaler, Commando M Pigg, Gösta Linderholm, Moltas Eriksson, Frösöflickorna, Mia Sandberg, Café M, Lasse Sjösten, 220 Volt, Maritza Horn, Kalle Berglund, Harrda Ku Harrda Geit, och Roland Cedermark.

1983 var Storsjöyran den  första musikfestivalen i Sverige med scener och restauranger uppbyggda i centrum av en stad. Festivalen hölls i slutet av juli och för att den skulle gå hop ekonomiskt behövdes 8300 betalande gäster där vuxna betalade 40 kronor och barn 30. Det lyckades arrangörerna med.

- Vi hade 11 000 betalande och säkert smet 2000 in, för vi var inte så bra på det här med avspärrningar och staket. Det kändes jättebra och då fick vi blodad tand och fortsatte, säger Lars Lindqvist.

 

 

Jens Ganman
jens.ganman@sr.se


Annelie Lanner

annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista