Bosse Westin, busschaufför Nettbuss Stadsbussarna som strejkar för tryggare anställningsvillkor. Foto: Marcus Frånberg/SR
Busstrejk

Tomma tankar stannar stadsbussarna i Östersund

Idag står stora delar av busstrafiken i Umeå och Stockholm stilla på grund av strejk. Och om den fortsätter kommer även busstrafiken i Östersund att påverkas från och med måndag.

Kommunals medarbetare strejkar för tryggare anställningsvillkor. Ett krav är att när kollektivtrafiktrafik upphandlas ska personal ha rätt till anställning i det bolag som tar över. Eftersom upphandlingar inom kollektivtrafiken sker så pass ofta blir det här ett stort osäkerhetmoment för de anställda, menar facket.

– Personalen bör få följa med vid en ny entreprenör. Det kan ju bli så att arbetsgivaren ratar personal de inte vill ha och så ska en del gå på provanställning fast man kanske har lång erfarenhet och jobbat i 25 år. Det känns inte så speciellt bra eller värdigt på något sätt, säger Bosse Westin, busschaufför vid stadsbussarna i Östersund.

Tom tank

Natten till måndag tas servicepersonalen inom Stadsbussarna i Östersund ut i strejk. Det berör en handfull personer som städar och tankar bussarna. Det betyder att alla stadsbussar i Östersund bara kör till dess tanken är tom sedan står bussarna stilla. 

Färre turer

Ledningen för Stadsbussarna håller nu på att se över hur man kan hålla trafiken i gång så länge som möjligt. Ett alternativ som ses över är att glesa ut turerna så bränslet i bussarna räcker så länge som möjligt.

– Det kommer innebära en oro för resenärerna men det är ingen lätt situation vid strejk, vi måste försöka ha några bussturer att erbjuda, säger Kenneth Lind tillförordnad platschef för Stadsbussarna i Östersund.

Facket Kommunalarbetarförbundet hoppas på förstålse bland resenärerna och anser att strejk är den sista utvägen för att få gehör för sina krav.

– Det är den enda möjlighet att förändra saker och ting, det är att ta till det vapnet, säger Åke Edler ordförande för kommunas sektion 2 i Östersund.

Snabb information

Han säger vidare att det blir en utmaning att få ut information snabbt om vad som gäller för bussresenärerna på måndag morgon.

– Vi kommer att informera på sociala medier, information kommer att finnas på busstorget och kanske via annonser, vi håller på att undersöka hur vi når ut med senaste information på bästa sätt, säger Kenneth Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".