Landstingets ekonomi i fokus på landstingsfullmäktige. Foto: Victoria Herkules/ Sveriges Radio
Landstinget

Jämtlands läns landsting spås gå 52 miljoner kronor back men målet är fortfarande en nollbudget

Landstingets ekonomichef: "Det kan lika gärna komma mer kostnader"
1:19 min

52 miljoner minus kommer Jämtlands läns landsting gå i år enligt den senaste prognosen. Men siffran är väldigt osäker och landstinget kan lika gärna gå dubbelt så mycket back.

Ett underskott på 52 miljoner lyder den senaste prognosen för landstingets ekonomi. Men landstinget har sedan tidigare en historia med ekonomiska överraskningsmoment. Karin Jonsson är ekonomichef på landstinget och så här säger hon om varför det är så osäkert.

– Det här är vår bästa bedömning. Det kommer att komma in lite mer pengar i systemet men vi har inte räknat in dem för de kommer. Men det kan lika gärna komma mer kostnader. Särskilt på den vård som vi köper från andra landsting, säger landstingets ekonomichef Karin Jonsson.

Landstingets prognoser har de senaste åren visat sig vara lika osäkra som väderprognoserna. Förra hösten spåddes det att landstinget skulle få ett överskott men i slutändan blev det ett underskott på 100 miljoner kronor.

Om man utgår från de senaste årens felprognoser kan prognosen om 52 miljoner kronor minus lika gärna bli ett dubbelt så stort underskott i årets slut. Men man kan alltid tro och hoppas på landstinget kommer gå plus minus noll och det är precis vad Landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Harriet Jorderud gör.

– Ett nollresultat det är målet. Sedan kan vi ha yttre påverkningar som kan göra att det kommer ytterligare pålagor. Men vi hoppas verkligen att vi kan nå målet.

Men känns det realistiskt med ett nollresultat vid årets slut?

– Det är det enda vi har att gå på. Vi måste tro på att vi ska klara det, säger Harriet Jorderud.

 Under landstingsfullmäktiges sammanträde i dag handlade det mesta om den bekymmersamma ekonomi. I den budget som majoriteten i landstingsfullmäktige lagt fram för nästa år är målet ett plusresultat på drygt 20 miljoner kronor men enligt Karin Jonsson kommer man behöva göra ett bättre resultat.

– Vi har haft underskott i några år så vi har att återställa 140 miljoner. Det betyder att vi måste gå 140 miljoner plus för att komma upp på noll igen. 20 miljoner är väldigt lite. Vi skulle helst behöva mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".