Elisabeth Gustavfsson, Göran Sohlén och Sven-Olof Gustafsson om varför vi dricker på midsommar. Foto: Rebecka Erici/Sveriges Radio.
Midsommar

Midsommar och alkohol, men inte stökigare än en vanlig helg enligt polisen

Försäljningen av rosévin ökade med 234%
1:39 min

2,5 miljoner. Så många kunder väntar sig systembolaget under midsommarveckan. Och midsommar förknippar många med fest, alkohol och stök. Men enligt polisen i Östersund är helgen inte värre än en vanlig helg.

– Vi jobbar inget annorlunda nu egentligen, mot vad vi gör annars. Det är fokus mot ungdomar med alkohol hela tiden, säger Håkan Modin som är operativ chef vid Jämtlandspolisen.

Nej polisen sätter inte in några extra resurser under midsommarhelgen. Håkan Modin menar att det inte behövs eftersom det inte anordnas några evenemang som kräver extra polisbevakning.  

Men man kan ändå konstatera att midsommar är en helg då svenskarna dricker mer alkohol än vanligt. Förra året ökade försäljningen av rosévin med 234% under midsommarveckan jämfört med en genomsnittlig vecka.

 

Utanför systembolaget i Lillänge var handeln i full gång redan i tisdags och funderingarna var många kring varför man dricker så mycket just på midsommar. 

– Är det inte lite tradition, man äter sill och då vill man ha en snaps till, säger Solveig Persson.

Elisabeth och hennes man Sven-Olof Gustavsson var inte lika säkra på att man faktiskt dricker mer under midsommarafton.

– Ja åtminstone vet jag inte om vi tänker  pimpla så hemskt, det tror jag inte. Men man vill väl ha nubbe till sillen och lite vin till grillen. Så är det ju, säger Elisabeth Gustafsson.

  

Vad tror du, varför dricks det så mycket under midsommar? Och är det problematiskt eller bara en trevlig tradition?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".