Storsjöcupen är inte bara fotboll utan också en stor portion social samvaro, över nationsgränser. Här två spelare från ett av många norska lag. Arkivfoto: Stefan Hanberg/SR
Ungdomsfotboll

Tangerat rekord för Storsjöcupen

Nästa vecka blir det  fotbollsfest i Östersund när den årliga ungdomsturneringen Storsjöcupen avgörs. Sveriges storleksmässigt fjärde största fotbollscup fortsätter att växa. Den här gången finns nästan 400 lag från hela världen på plats.

Som vanligt dominerar de norska lagen.

Mest exotiska inslag är kanske de tre thailändska lag från Bangkok som har med sig både sin borgmästare och ett tv-team som ska sända från cupen.

Med i år 386 anmälda lag ligger Storsjöcupen på samma eller rent av lite över tidigare rekordsiffror.

– Det här är den nivå vi valt att lägga oss på, för att kunna upprätthålla och bibehålla kvaliteten i arrangemanget, säger cupordföranden Sven-Bertil Bengtsson till P4 Jämtland.

Det som är gränssättande är antalet tillgängliga gräsytor, fotbollsplaner, förklarar han.

Förutom en stor idrotthändelse är Storsjöcupen också en stor och viktig begivenhet för handeln och besöksnäringen i Östersund, där det knappt veckolånga arrangemangets värde, omsättningsmässigt, värderas till hela 25 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".