Marianne Waplan jobbar med klarspråk på Östersunds kommun, det är hon som ska se till att byråkratiskan ersätts av mer begriplig svenska.
Byråkratsvenska

Marianne krigar mot byråkratspråket på Östersunds kommun.

"Det skrivs så krångligt ibland att det inte går förstå"
1:58 min

Ett onödigt krångligt språk hos myndigheterna kan få mottagaren att känna sig dum och kan dessutom bli ett demokratiproblem, det menar Marianne Waplan som krigar mot byråkratsvenska på Östersunds kommun.

Det är väldigt viktigt att politikerna faktiskt förstår förslagen som de ska besluta om, annars blir det ett hot mot demokratin, berättar Marianne om.

Sen 2009 är det dessutom lag på att alla myndigheters olika dokument och formulär ska vara skrivna på ett förståeligt språk - om du anser att de inte är det måste myndigheten faktiskt skriva om dem.

– Det värsta är att det ofta får mottagaren att känna sig dum när det i själva verket är den som skrivit det som tänkt fel, resonerar Marianne Waplan.

Har du stött på blanketter, utskick eller andra papper från en myndighet, som du tycker är onödigt krångligt formulerade? 

Ge oss gärna dina värsta, mest svårbegripliga och träigaste exempel i en kommentar eller maila dem till p4jamtland@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".