Under flera år har bärplockare som kommer till Sverige arbetat under usla förhållanden. 2010 kom exempelvis omkring 130 plockare från Bangladesh till Bräcke, de flesta fick vända hem utan pengar och skuldsatta. Foto: Pelle Zackrisson/SR
Bärplockning

Facklig minimilön för bärplockare

Bärplockare som kommer till Sverige ska få minst cirka 19 000 kronor i månaden i lön. Bärleverantörer ska nu dessutom kunna visa hur bland annat arbetstider och bostäder har sett ut, enligt en ny överenskommelse.

– Det är klart att varenda burk med blåbär inte kommer att kunna kontrolleras varje dag eller varje timme. Men företagen har kommit överens om att inte köpa bär om inte företaget kan visa att bärplockarna har haft det bra, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, vid en pressträff.

Arbetsvillkor kontrolleras

De företag som säljer bär ska kunna leverera en revisionsrapport till företaget som köper bären. Marie Söderqvists förhoppning är att marknaden för bär plockade på ett icke-kontrollerat sätt ska försvinna i alla led.

Alla bärplockare, inklusive de från Asien, ska få en minimilön på 18 795 kronor i månaden, facket Kommunals lägsta lön, och rätt till dygnsvila. Arbetsförhållandena ska dokumenteras av företagen själva, och även verifieras av en opartisk tredje part. Det som bland annat ska dokumenteras är arbetstid, löneutbetalningar, bostäder, toaletter, kläder, redskap, att det inte sker någon diskriminering och att plockarna känner sig trygga.

Betalar mellanskillnaden

Polarica, det största företaget i branschen, arbetar så sedan två år tillbaka. De köper bara bär från företag som följer reglerna, från vissa svenska privatpersoner, och arbetar med bemanningsföretag i Thailand, säger Pasi Anttila, vd för Polarica. Thailändare som arbetar för Polarica får betalt enligt marknadspriset, och för dem som inte kommer upp i minimilönen lägger Polarica in mellanskillnaden. Enligt honom fungerar systemet med minimilöner bra, även om han ser en viss risk att mindre företag går i konkurs under dåliga bärår.

Amanda Billner/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".