Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvinnojouren I Östersund

Dom får sina pengar lovar kommunalrådet

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 16.01
Kvinnojouren i Östersund ska få pengar av kommunerna lovar kommunalråd
(1:25 min)
Carina Zetterström, kommunalråd Centern. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio Jämtland

Kvinnojouren i Östersund kommer att få kommunala bidrag även nästa år. Det lovar kommunalrådet Carina Zetterström (C).

Hon är ordförande i den samrådsgrupp som tagit initiativ till en omförhandling av avtalet mellan kommunerna i länet och Kvinnojouren. Socialstyrelsen har krävt tydliga avtal.

- Det finns ingen risk att föreningsbidraget försvinner, säger Carina Zetterström, ordförande i den sociala samrådsgruppen.

Kvinnojouren har ett föreningsbidrag från var och en av kommunerna i länet. Storleken på bidraget beslutas i varje kommuns budget. Det kan ändras till nästa år men det har i så fall inget att göra med omförhandlingen.

Köper tjänster

Kommunerna köper också tjänster från Kvinnojouren och det är där socialstyrelsen nu ställer krav på att avtalen måste vara tydliga, och ska omförhandlas.

Man ska till exempel kunna se hur många dygn som varje enskild person bott hos Kvinnojouren. Och alltså veta exakt vad man betalar för.

Det kan,i alla fall teoretiskt, innebära att kvinnojouren får bättre betalt för sina tjänster.

Kommunerna har inte kontaktat Kvinnojouren för att berätta om önskan att omförhandla. Det har varit störande för Kvinnojouren som måste planera verksamheten utifrån de pengar som man vet att man har nästa år.

Borde ha kontaktat

Samrådsgruppen borde ha kontaktat Kvinnojouren för att informera om det och ta upp en diskussionom om ändrade villkor.

Carina Zetterström håller med om att jouren borde ha fått besked.

Men det finns farhågor om att kommunerna ska köpa färre tjänster. Någon sådan diskussion pågår inte, säger Carina Zetterström.

- Vi tycker att Kvinnojourens arbeta är viktigt och att verksamheten självklart ska vara kvar.

Anonymt brev

Tidigare i vår kom ett anonymt brev till kommunerna och samrådsgruppen. Skribenten påstår sig ha mycket god insikt i Kvinnojourens verksamhet och hennes kritik är oerhört hård. Bland annat påstås att bidragspengar används på fel sätt. Skribenten tycker att det är fel att anställda på Kvinnojouren tar betalt för föreläsningar utanför jobbet och att en anställd i ideell verksamhet kan ha en god privatekonomi. Hon skriver också att kritik tystats ner och antyder att det råder jäv och vänskapskorruption i förhållandet mellan kvinnojouren och Östersunds kommun.

- Ett anonymt brev går inte att svara på eftersom det inte finns någon som står för det, säger Carina Zetterström.

 – Vi har ändå gett två ledamöter i social samrådsgruppen i uppdrag att diksutera innehållet med Kvinnojouren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".