Kockar med dokumenterad erfarenhet på avancerad matlagning har en ljus framtid. Stekt inlagd röding. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio.
Arbetsmarknad

Ljus framtid för gourmetkockar och läkare

Det blir lättare att få jobb inom många yrken framöver, spår Arbetsförmedlingen. Åtminstone för utbildade och erfarna, det verkar bli fortsatt kärvt för nyexaminerade. Tuffast blir det för den som saknar utbildning.

Det är stora skillnader mellan olika yrkeskategorier, visar Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? Störst brist på arbetskraft under det kommande året väntas bland annat inom datayrken som kräver högskoleutbildning, ingenjörer/tekniker inom gruvteknik, läkare och duktiga kockar.

– Den strukturella förändring som pågår på arbetsmarknaden fortsätter. Jobben blir färre inom yrken där utbildningskraven inte är så höga, medan det blir fler jobb för eftergymnasialt utbildade, särskilt inom de yrkesinriktade utbildningarna, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".