Bild på en man från övervakningskamera
Bild från en övervakningskamera, på den misstänkte huvudmannen i mordförsöket på Strömsundsimamen. Foto ur polisens förundersökning.
Domstolarna

Hovrätten friar par från medhjälp till mordförsök på imamen i Strömsund

Imamens son: "Domen öppnar för fler attentat"
1:28 min

Det par som stått åtalade för medhjälp till mordförsöket på imamen i Strömsund frias även av hovrätten, enligt domen som meddelades på måndagförmiddagen.

Tingsrätten friade förra sommaren de båda för medhjälp till mordförsök på imamen. Åklagaren yrkade att paret ska dömas för medhjälp till mordförsök och i andra hand skyddande av brottsling.

Hovrätten redogör i sin dom för flera omständigheter som de anser är "mycket besvärande" för paret, att deras förklaringar ibland är "märkliga" och att det finns flera saker som tyder på att de kan ha haft insikt om vad skytten planerade.

De letade upp offret, en av dem ljög om sitt namn, de lade ner avsevärt energi på sin uppgift, de raderade en dator, de gjorde sig av med gärningsmannens kläder, och så vidare.

Men sammanfattningsvis anser hovrätten att omständigheterna inte med "tillräcklig styrka" talar för att paret insåg att skytten tänkte mörda Nazarov.

Paret hävdar att de trodde att mannen som de hjälpte skulle driva in en skuld från Nazarov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".