Britt Bohlin, landshövding i Jämtlands län
POLITIK

Landshövding Britt Bohlin mot nytt jobb i Danmark

Britt Bohlin ny direktör på Nordiska rådet
4:21 min

Jämtlands landshövding Britt Bohlin slutar redan vid årsskiftet, fem månader innan hennes mandat egentligen skulle ha gått ut. Det är en direktörspost på Nordiska rådet som fått henne att byta jobb.

– Jag ska flytta till Köpenhamn och bli direktör på Nordiska rådet, en organisation som samverkar mellan de nordiska parlamenten. Det som är mest aktuellt nu är att göra det enklare att arbetspendla mellan länderna, berättar Britt Bohlin.

Britt Bohlin har varit landshövding sedan juni 2008 och fick möta helt nya frågor när hon tillträdde.

– Jag tycker vansinnigt mycket om att vara i Jämtland. Det som var nytt för mig som landshövding var att jobba med rennäringen och de samiska frågorna. Det tycker jag har varit ett svårt och utmanande område men också väldigt intressant och viktigt.

Har du själv varit ute och sagt att du kommer vara ledig framöver?

– Nej, det var en ledamot som sa att jobbet kommer att bli ledigt och undrade om inte jag skulle vara intresserad. Sen har den processen rullat på och jag blev officiellt tillfrågad förra veckan.

Känns det som kommer närmare hem nu?

– Lite närmare barn och barnbarn blir det ju. Det är som att cirkeln slutits efter 20 år i Riksdagen, att gå tillbaka till parlamentarismen och ta med mig erfarenheterna från att ha jobbat för Jämtlands län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".