Frida Jakobsson 16 år, Elin Hallström 17 år, Karin Jakobsson 13 år och Erika Hallström 19 år, driver under två veckor i sommar café Vetbacken på gamla hembygdsgården i Mattmar. Och just nu är de inne på andra vecka. Foto: Ronja Mårtensson/SR
Publiknyhet

Tuff arbetsmarknad ledde till att fyra tjejer i Åre kommun bestämde sig för att driva sommarcafé

Erika Hallström: "I sådana här tider är det lite svårt att få jobb."
1:34 min

Det är en hög ungdomsarbetslöshet i Sverige i dag visar både statistik och undersökningar. Och för att inte stå utan jobb i sommar driver Erika Hallström och tre andra tjejer för andra året i rad café Vetbacken i Mattmar i Åre kommun.

– I sådana här tider är det lite svårt att få jobb och då tyckte vi att det här var en rolig grej att göra och någonting som man kanske kunde få en liten inkomst av, säger Erika Hallström.

Under två veckor driver tjejerna caféet som ägs av hembygdsföreningen i Mattmar. Och förra året fick de in ungefär 20.000 kronor totalt.

 

Går bättre än förra året

Men i år har det redan gått mycket bättre och det tror tjejerna beror på att de var ute i god tid och sökte om att få några av veckorna när det är mer turister i området. 

Men det är ett tufft jobb menar Elin Hallström som också är med och driver caféet.

– Ja alltså det är mycket förberedelser och sedan är det långa dagar när vi väl är här. Så att det är mycket jobb överhuvudtaget med att baka allting, göra sylt och saft och allting som ingår i utbudet, säger hon.

 

Viktigt att tjäna pengar

Men pengar behövs menar tjejerna och det är bland annat därför de orkar med allt extra arbete.

Samtidigt som det ger dem arbetslivserfarenhet menar Karin Jakobsson, 13 år.

– Det är en kul erfarenhet, som kan vara bra att ha med sig senare i livet. Att man får serviceerfarenhet i så ung ålder, säger hon.

Och det är därför extra viktigt när det är hög arbetslöshet att börja jobba i tidig ålder menar Karin Jakobsson.

– Det ger mig kanske ett försprång då, att jag lär mig hur man tar hand om kunder. I framtiden kommer jag nog att kunna ha nytta av det. Att jag har varit här i några år och blivit lite tåligt kanske, säger hon.

Under en bra dag, oftast söndagar kan tjejerna få runt 50 besökare.

  

Hur viktigt är det att börja arbeta redan i tidig ålder? Skulle du våga driva en egen verksamhet över sommaren? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".