Dubbelbeckasin är en av de fågelarter som ringmärks vid fågelstationen i Handöl. Foto: Raymond Klaassen/Scanpix.

Fågelstationen i Handöl fortsätter trots sabotage

Peter Bahlenberg vid fågelstationen om sabotaget
1:30 min

Samtliga nät och nätstolpar stals vid fågelstationen i Handöl under natten till onsdag. Det är föreningen Ånnsjöns fågelstation som äger fågelstationen.

- Det blir ett ekonomiskt avbräck för oss och vi är en liten förening, säger ordförande Peter Bahlenberg.

Föreningen har också stödmedlemmar som bidrar med pengar via avgiften, i samband med specifika får föreningen också stöd från olika fonder.

Föreningen ska använda gamla nät resten av säsongen och köpa nytt tidigare än beräknat.

Föreningen har fasta nätplatser sen 25 år, den mäter under samma period varje år och kan då se om det blir fler eller färre fåglar. Totalt brukar man fånga och ringmärka ungefär 2000 fåglar varje sommar.

--Genom att mäta populationen kan man se om det är några  förändringar i miljön. Det är en sorts miljövövervakning vi har där, säger Peter Bahlenberg.

Den eller de som stal utrustnignen lämnade meddelande om att man anser fågelmärkning vara djurplågeri. Det tror inte Peter Bahlenberg att det är.

– Varje gång en fångad fågel släpps så återgår den genast till sitt normala beteende, säger han. Det ser jag som ett tecken på att det är en harmlös metod. Den har också använts i mer än 100 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".