Niklas Åberg på Skogsstyrelsen placerar ut fällor för att fånga Dubbelögad bastborre. Foto: Stig Edfast
Skogsbruk

Dubbelögad bastborre - nytt dödligt insektshot mot växande skog

Niklas Åberg: "Doftämnen ska locka till sig Dubbelögad bastborren"
1:43 min

Nu hotas de norrländska skogarna av en ny farsot, en bagge vid namn Dubbelögad bastborre. En ny studie visar att den kan skada granskogen på samma sätt som Granbarkborren. I ett nytt projekt ska nu kunskap samlas in för att göra det möjligt att undvika mer omfattande skador

Dubbelögad bastborre är en känd insekt men fram till nu är det okänt att den kan ha så skadlig inverkan på granskogen. I ett projekt som Statens Lantbruksuniversitet, SLU, genomfört i norr visade att baggen stod för 30 till 40 procent av grandöden.

– Baggen är lite mindre än granbarkborren, men den angriper granen på samma sätt. SLU:s studie visar att baggen i norr angriper och dödar även friska granar. Det har man inte sett i studier söderut, säger Niklas Åberg.

Projektet som nu inletts är ett samarbete mellan Mittuniversitetet, SLU och Skogsstyrelsen.

– Miun tar fram doftämnen som lockar till sig Dubbelögad bastborren. Vi på Skogsstyrelsen sätter ut fällor och samlar in baggar som sedan skickas till SLU för analys, säger Niklas Åberg.

Mer kunskaper om insekten behövs för att man ska kunna hitta metoder att undvika mer omfattande angrepp. Det handlar om att kartlägga dess livscykel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".