Foto: Yvonne Åsell/Scanpix

Syskonbråk är lika psykiskt påfrestande som mobbning

"Han vill vara med men får inte"
1:39 min

Syskonbråk kan jämställas med mobbning, det har amerikanska forskare nu kommit fram till. Därför bör man som förälder vara uppmärksam på hur syskonbråken ter sig och inte acceptera om det ena syskonet alltid blir retad, menar forskarna. Och föräldrar i länet håller med.

- Mellan mina barn är det fem år, så då märker man det ganska tydligt. Hon har sina kompisar och han vill vara med men får inte, så jag kan tänka mig det, säger pappa Stefan Sedvallsson angående forskarnas studie om att syskonbråk kan liknas med mobbning.

Enligt forskare vid University of New Hampshire bör föräldrar inte ignorera syskonbråk och se det som något normalt, utan ta de på samma allvar som kränkningar i skolan.
I forskarnas studie deltog 3600 barn och tonåringar och resultatet visar att syskonens våld eller provokationer väcker ilska, oro eller nedstämdhet.
Risken för psykiskohälsa är lika hög här som när andra barn står för kränkningarna.

- Sedan är det väl alltid så att den äldre kan trycka ned den mindre och då får det barnet med sig det hela tiden sedan. Att den alltid är liten och dålig på vissa saker. Så föräldern borde vara där och lyfta upp den mindre, visa att den också är duktig. Jag tror det är viktigt, säger Emil Andersson som också är förälder.

Undersökningen gick ut på att föräldrar  fick uppge i vilken omfattning barnet utsattes för olika typer av kränkningar och de fick sen göra en uppskattning om hur starkt barnet upplevde oro, stress och nedstämdhet. Resultatet visade att syskonbråk påverkade alla barnen, oavsett ålder. De yngre barnen påverkades dock mest av fysiska kränkningar, medan alla barn påverkades lika mycket när ett syskon retade de eller tog deras grejor.

- Ja, det klart att de får bråka. Lillebrorsa och storasyrra, klart de bråkar. Men någon gång måste man ju ändå säga att nu är det bra, säger Stefan Sedvallsson.

Tycker du syskonbråk kan jämställas med mobbning?
Kommentera gärna nyheten.


Ulrica Dahlänger

ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".