1 av 2
Bild ur LT-artikel från 1993 med Rebecca de Ruvo.
2 av 2
LT-artikel från 1993 om MTV-sändningen.
Yranminnen

Hippa tv-kanalen MTV tjatades till Storsjöyran men nakna bröst sabbade direktsändning

Hippa MTV tjatades till Storsjöyran men nakna bröst sabbade direktsändningen
6:39 min

I början av nittiotalet var MTV den hetaste tvkanalen i hela Europa. Den som syntes på MTV var per definition hip och happening. Så hur troligt var det egentligen att stjärnprogramledaren Rebecca DeRuvo och hennes producenter skulle vända blickarna mot norra Sverige och en obetydlig stadsfestival strax söder om polcirkeln? Inte särskilt. Men skam den som ger sig.

Yrangruppen beväpnade sig med fax, telefon och en stor dos tålamod och lyckades tjata sig till audiens i coolhetens högborg - MTVs högkvarter i London. Men det tog två år.
– Jag tror att vi kan mäta telefonsamtalen till 1000, säger Lars "Linken" Lindqvist.

Sekreteraren kopplade felaktigt in samtalet

Den det ringdes mest till var MTV-chefen Richard Godfreys sekreterare. Hon var ordentligt less på telefonsamtalen från norra Sverige, men efter nästan ett års ringande kopplade hon av misstag in Lars "Linken" Lindqvist till sin chef.
– När jag förstod att det var Godfrey jag snackade med rabblade jag en massa om festivalen. Han kan inte ha förstått ett ord av min jämtlandsengelska, men han hörde väl någon form av engagemang och entusiasm, så vi fick ett datum 10 månader framåt i tiden när vi skulle få träffa honom - i tio minuter.

De tio minuterna blev något längre och resulterade till slut i att MTV kom till Östersund 1993 för att direktsända alla vardagar under Yranveckan, istället för att sända från Vattenfestivalen i Stockholm.
– Vi var ju som hingstar på Wången. Vi var ju så grymt lyckliga att MTV skulle komma till lillaÖstersund, berättar Lars "Linken" Lindqvist.
Han ser det här som en milstolpe och det som gjorde att Storsjöyran känd både nationellt och i ett europeiskt perspektiv.

Nakna bröst förstörde framträdandet

Tyvärr blev Lars "Linken" Lindqvists framträdande i MTV inte riktigt vad han hoppats på.
– Det gick väl sådär, säger han och skrattar.
Sändningen skulle göras från Frösön där Lars "Linken" Lindqvist skulle stå och slå ut med armen över stan och visa var 30 000 personer skulle gå på festival till helgen. Det regnade rejält, men Lars "Linken" Lindqvist hämtades av en buss som parkerade på Frösön och i den trånga bussen fick han sitta tillsammans med svenskengelska fotomodellen Rebecca de Ruvo, som var programledare för sändningarna, och på den tiden mycket känd, både för sitt jobb och sitt utseende.
– Helt plötsligt knackar teknikerna på och säger att det är fem minuter kvar till sändning. Då tar hon av sig helt näck på överkroppen och tejpar upp sina bröst för att få till en snygg klyfta. Och jag sitter en meter i från henne och undrar om jag är med i dolda kameran.
Dolda kameran var det inte utan direktsändning i MTV som gick att se över hela världen.
– Jag blir ju så förvirrad och när hon ställer den här första frågan så säger jag: och här kommer 30 personer att festa. Det kommer att bli ren karneval.
Lars "Linken" Lindqvist får inte någon chans att ändra sig, utan intervjun fortsätter, med ett litet leende från programledaren.
– Den där intervjun är ju något jag helst vill glömma, men nu kan jag väl skratta åt den.

 
 

Jens Ganman
jens.ganman@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".