Författaren Frans G Bengtsson och omslaget till Röde orm. Foto: Nordstedts. Montage: Sveriges Radio.
Lyssnarnas boktips

Boktips: Äventyrsberättelsen "Röde Orm" av Frans G Bengtsson

Lyssnarnas boktips: Röde orm av Frans G Bengtsson
2:30 min

Boktipset kommer den här gången från Marie-Louise Bjänndal i Nyhem, Bräcke. Hon vill tipsa om Röde Orm av Frans G Bengtsson. Marie-Louise tycker att det här är en härlig äventyrsberättelse, som hon tycker funkar jättebra som högläsning, och hon torde veta eftersom hon jobbar som bibliotekarie i Bräcke, och dessutom läser hon mycket.

Frans G Bengtsson som skrev Röde Orm är en av Sveriges mest kända författare. Han föddes i Skåne 1894 och dog 1954. Röde orm gavs ut i två delar mellan 1941 och 1945, och har den isländska sagan som förebild och handlar om huvudpersonen Orm Tostessons äventyr.

År 1945 fick Frans G Bengtsson det prestigefyllda litteraturpriset Det nios stora pris. När ett norskt förlag, under tyskt inflytande, under ockupationen av Norge, ville ge ut Röde orm i norsk översättning, efter vissa strykningar och rättelser, svarade författaren i ett indignerat brev till förläggaren:
– Varken ett komma eller en jude ska med mitt medgivande borttagas ur boken. Jag vägrar överhuvutaget att bli översatt till norska förrän herrar kretiner och kriminaldårar upphört att syssla med förlagsverksamhet därstädes och helst upphört med allt annat också.

Lyssnarnas boktips görs i samarbetemed P4 Jämtlands läsande lyssnare och Estrad Norr.

 

Jens Ganman
jens.ganman@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".