Arkivbild färdtjänst. Foto Scanpix
krokom

Nya rutiner ska göra att Krokoms kommun löser frågan om arbetsresor och färdtjänst

Kommunen får fatta särskilda beslut
0:45 min

Sedan den första juli sköter Krokoms kommun inte längre handläggningen av arbetsresor, det vill säga resor till och från arbetat som du inte kan göra helt för egen maskin. Istället är det länstrafiken som handlägger ärende och de har ett snävare grepp på vad som betraktas som arbetsresor. Därför blir människor som tidigare haft arbetsresor nu hänvisade till färdtjänst.

En av dem som har drabbats är Peter Hellgren i Alsen som fick en färdtjänsträkning på 5000 kronor, jämfört med den han tidigare fått från arbetsresorna på 680 kronor. Efter att ha betalt skatt, hyra och den nytillkommna 5000-kronors räkningen har han nu bara 1000 kronor kvar att leva på, säger han till Östersunds-posten.

Men nu menar Krokoms administrativa chef, Sara Strandberg, att kommunen tidigare varit generösa jämtemot lagstiftningen och att länstrafiken nu smalnar av begreppen så att de enbart håller sig till lagstiftningen och inte mer.

– Då måste vi lösa de frågorna hos oss, och det kommer vi att göra, säger hon.

Hur ska man göra det?

-- Man får fatta särskilda beslut. Idag har vi ett beslut i socialnämnden som avser äldre som åker till dagligverksamhet  och då har vi en särskild rutin där vi medelar Länstrafiken att det här betalar vi som kommun, och det är den rutinen vi ska använda även för andra målgrupper, säger Sara Strandberg på Krokoms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".