Barrskog. Foto Scanpix
Skogsbruk

SCA öppnar för hyggesfritt skogsbruk i fjällen

SCA om hyggesfritt skogsbruk i fjällnära skog
1:31 min

Skogsbolagen får hård kritik när de lämnar kalhyggen efter sig vid avverkningar. Men även stora skogsbolag som SCA provar nu ett alternativt skogsbruk. Ekonomin är sämre men det finns andra fördelar och är lämpligt för fjällnära skog.

– Skogen blir lite glesare vilket kan vara trevligt ur miljösynpunkt för folk som promenerar i skogen, men den sluter sig sen så efter 30- 40 år är det tätt igen och då går vi in och avverkar en gång till. Så räknar vi med att vi ska kunna hålla på utan att ta upp något kalhygge, säger Pelle Gemmel som är skogsskötselchef på SCA.

En skog som aldrig höggs ner helt, men där de unga träden frodas och fortsätter att växa så att man kan skörda nya träd i all evighet. Det låter för många som den perfekta kompromissen mellan ekonomi och miljö. Att kalhugga och sen plantera nytt, är en väl beprövad metod, ett hyggesfritt skogsbruk är mer osäkert, menar Pelle Gemmel.

– Varje plats är unik och hyggesskogsbruk är en metod man jobbat med och som man studerat, men här är det alltså väldigt många metoder och väldigt olika skog och så vidare. Så det är svårt att säga hur det kommer att utvecklas, säger han.

Det kanske är på några procent av SCA:s marker som det är aktuellt med ett alternativt skogsbruk, bedömer Pelle Gemmel. Framförallt i fjällnära granskogar. Där är det svårt att få avverkningarna lönsamma men Pelle Gemmel anser ändå att man ska bedriva skogsbruk i fjällen. Det ger arbetstillfällen och kanske viktigast av allt håller det skogsbilvägarna öppna.

– Åtkomsten in i landet för folk som bor här och även för turismen ökar i och med att vi har ett öppet skogsbilvägsnät, säger Pelle Gemmel.           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".