Yran erbjöd betalning för att Afzelius inte skulle komma, men körde B B Kings kavaj till Östersund i taxi från Arlanda. Foto: Scanpix.
Yranminnen

Yran ville betala för att slippa Afzelius, men beställde taxi till B B Kings kavaj

Yran ville betala för att slippa Afzelius, men ordnade taxi till BB Kings kavaj
15 min

När man ordnat festival i trettio år så vet man att det inte bara är en dans på rosor; publikrekord och lapp på luckan. Ibland blir det fel. Riktigt fel. Artister missar sina flyg. Scenkläder blir kvar på Arlanda. Länspolismästaren kastas ut från området eller så blir det som vid den första strömavbrott i hela Östersund på grund av Lars "Linken" Lindqvist och hans kompanjoner.

Det var vi den första återuppståndna Storsjöyran 1983 som festivalkvällen började med ett stort strömavbrott.
– Vi byggde den första stora scenen själva, och var så nöjda när vi hade spikat ihop den, även om vi hade fått tennisarmbåge allihopa, säger Lars "Linken" Lindqvist.
När scenen var klar kom en av bandens tekniker fram och frågade när vi skulle flyga ljus.
– Vi förstod först inte vad han menade. Vi hade missat att artisterna behövde ljus på sig.
Det blev en väldigt fart på arrangörerna.
– Det var bara att göra ett ryck: Vi lånade alla Storsjöteaterns lampor och så skickade vi ut folk på stan för att köpa upp alla små klämlampor som fanns i stan och säkert flera hundra skarvsladdar.
Alla de inköpta lamporna och skarvsladdarna monterades ihop och kopplades in i ett eluttag på Storsjöteatern.
– Pang sa det, så gick strömmen i hela centrala Östersund, och elbolaget kom och skällde ut oss efter noter.
En annan lösning fixades och strömmen kom tillbaka.
– Till slut blev det ett otroligt dåligt ljus på stora scenen, men vi hade ändå ljus, säger Lars "Linken" Lindqvist. 

Afzelius var missnöjd med det mesta

Redan 1984 hade Yrangruppen bokat Björn Afzelius och det var många av arrangörerna som hade honom som idol.
– Efter spelningen kom han gående över torget och haffade mig när han såg att jag hade en sådan här arrangörsbricka, säger Lars "Linken" Lindqvist.
Björn Afzelius var väldigt missnöjd med både logen, drickan och en hel del annat.
– Han sa att det här är den värsta Kalle Anka-festival jag har varit med om och ingenting fungerar, och där stod jag med husguden och blev utskälld mitt på torget och blev utskälld efter noter. Och det var säkert så att vi hade missat en hel del.

Historien om Afzelius och Yran har ett andra kapitel

Drygt 10 år senare hade Hoola Bandoola Band med Björn Afzelius blivit populära igen, och då vill Yran att de ska spela i Östersund igen, men de hade lite speciella krav.
– Vi la ett bud på 130 000, som de ville ha, men vi skrev att om Björn Afzelius inte är med får ni 150 000 kronor.
Det här togs emot med stor förvåning, men när hela historien berättades blev det mer med glimten i ögat, och Afzelius.
– Efter den här spelningen sa Björn Afzelius att vi kanske hade lite fel båda två den där gången, sa han, så nu var allt glömt och förlåtet, säger Lars "Linken" Lindqvist. 

Trots två privatplan ställdes spelningen in

När det brittiska bandet Right said Fred var som störst med hitlåten I´m too Sexy hade de bokats till festivalen, men deras spelning ställdes in. Produktionsbolaget erbjöd då istället ett annat band; Pop Will Eat Itself. De var från Irland och det sas att de skulle bli det nästa U2.
– Den bokningen höll faktiskt på att ta knäcken på oss, säger Lars "Linken" Lindqvist.
Det var svårt att få några referenser när det gällde det här bandet.
– Varenda varningsklocka ringde, men vi körde ändå.
När bandet ska flyga till Östersund missade de först flyget från Irland till Manchester och det gjorde att de missade planet till Stockholm. Därför fixades ett privatplan från Manchester till Stockholm, men sen missade de även planet till Östersund, så det fick bli privatplan även hit. När bandet väl var på plats i Östersund saknade de sin digitala bandspelare, där de hade sina trummor inspelade. Ett hysteriskt ringande satte igång för att få tag på en sådan här bandspelare, men ingen i Östersund hade någon sådan, så efter att ha betalt två privatplan och ringt runt till hela Östersund fick spelningen med Pop Will Eat Itself i Badhusparken ställas in.
– Det blev en stor artikel i Daily Mirror om det här bandet och om de här arrangörerna som trots allt försökte få dem att spela och det var vi det.  Men sen har vi aldrig hört talas om den här gruppen, och det är bra det kan jag tala om, säger Lars "Linken" Lindqvist.

Vakter slängde ut länspolismästaren

Vid ett annat tillfälle slängdes dåvarande länspolismästaren Roar Onsö ut från festivalområdet. Östersunds kommun hade anmälts till JO, som skulle utreda om det verkligen var tillåtet att stänga av stadskärnan och ta inträde under festivalen. Att inte få ta betalt skulle vara förödande för Yran, så arrangörerna kläckte en idé.
– Om vi förklarade det här som en byggarbetsplats, så får man stänga av den så att man inte äventyrar människors hälsa, så vi lämnade in en ansökan om att Stortorget och ner till Badhusparken var en byggarbetsplats, säger Lars "Linken" Lindqvist.
Länspolismästaren godkände ansökan, med brasklappen att människor bara fick sägas till att de skulle gå ut från området. Ingen fick föras ut, för de fick vara där på egen risk.
– I slutet av den här tömningen knastrade det till i walkie-talkien och då var det en man som vägrade att gå ut. Därför leddes han ut av två vakter.
Men, det skulle vakterna inte ha gjort. Det var nämligen ingen mindre än dåvarande länspolismästaren Roar Onsö, som slängts ut.
– Fem minuter senare ringde det och det var Roar Onsö som ringde och skrek. Vi sprang för allt vad vi var värda till hans kontor i polishuset och vi fick oss en ordentlig utskällning, men när han hade skällt klart så lugnade han sig och sa åt oss att vara försiktiga när vi skulle tömma området dagen därpå.
När JO väl kom med sitt beslut visade det att det var tillåtet att stänga av stadskärnor för sådana här evenemang, så det här problemet har inte uppstått någon fler gång.
– Däremot hade jag en lätt rodnad på kinden varje gång jag träffade länspolismästaren efter det, säger Lars ”Linken” Lindqvist.

BB Kings kavaj kom inte med Östersundsplanet

Att boka blueslegenden BB King, som Yran gjorde till festivalen 1997 var riktigt stort, men det var också riktigt nära att den spelningen inte blev av på grund av en kavaj på villovägar. BB King är nämligen känd för att varken spela utan sin gitarr: Lucille eller utan sin blå paljettkavaj. Och den kavajen, den kom inte med till Östersund.
– Jag vet inte om det där var sant, men hans personal sa att om han inte har gitarren och kavajen, så blir det ingen spelning.
Kavajen hittades på Arlanda och Yrangruppen fick tag på en taxichaufför som körde till Östersund.
– Vi hittade en taxichaufför som slängde sig i bilen, som såg en möjlighet att tjäna sig lite pengar, trots att hans fru satt hemma och väntade på att de skulle fira sin bröllopsdag.
Arrangörerna höll kontakt med taxin via taxiväxeln och väntade spänt. BB Kings spelning ska vara efter presidenttalet på Stortorget.
– Taxichauffören kom insladdande vid 23-tiden, och hela BB Kings personal svettades och jag svettades, men vi lotsar in honom på festivalområdet.
BB Kings turnéledare får paketet med kavajen och andas ut och ska smyga upp den i logen. BB King hade bestämt sig för att han ville se presidenttalet, så strax före midnatt kom han ut genom dörrarna på hotellet, och då stod turnéledaren där med gitarren Lucille och kavajen.
– Han tar sin gitarr, men sen säger han till turnéledaren. "Det är en vacker kväll. Jag skippar kavajen." Sedan går han ut på scenen och kör för första gången, i alla fall som folk vet om, utan sin paljettkavaj.

Jens Ganman
jens.ganman@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".