Lyssnarnas boktips

Boktips: "Vägen till Klockrike" av Harry Martinsson

Boktips: Vägen till Klockrike av Harry Martinsson
2:10 min

Boktipset kommer den här gången från Kenneth Jansson i Östersund. Han vill tipsa om Vägen till Klockrike av Harry Martinsson.

Kenneth Jansson är ett stort rockfreak och när han inte läser går han gärna ut och dansar. Han vill tipsa om Vägen till Klockrike eftersom den skildrar människor ur samhällets bottenskikt på ett trovärdigt och tänkvärt sätt.

Vägen till Klockrike gavs 1948. I boken får läsaren följa luffaren Bolle och hans luffarbröder på deras färder i Sverige runt sekelskiftet och ta del av deras filosofiska funderingar och vackra beskrivningar av landskapet.

Författaren Harry Martinsson föddes 1904 och dog 1978. Han räknas till en av Sveriges mest kända och älskade författare. Han fick nobelpriset 1974 och var gift med den lika älskade författaren Moa Martinsson. Harry Martinsson skrev också rymdeposet Aniara 1958, som också låg till grund för operan Aniara. Med tiden blev Harry Martinsson hårt ansatt av den svenska kritikerkåren, inte minst för att han satt i Svenska Akademien när den tilldelade honom Nobelpriset. Harry Martinsson tog sitt liv på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Lyssnarnas boktips görs tillsammans med Estrad Norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".