Storsjöodjurscentrets projektledare Susanne Kindström. Foto Leif Landin
turism

Få besökare till problemdrabbade Storsjöodjurscentret i Svenstavik

"Jobbar hårt för centret"
1:34 min

Storsjöodjurscentret i Svenstavik har problem. Hittills har man snittat drygt 180 besökare månad sedan invigningen i december i fjol - eller totalt 1286 betalande gäster. Från början räknade man med 15 000 besökare per år - en siffra som nu reviderats till 3000 enligt projektledaren Susanne Kindström. Nu ska centret snart stå på egna ben - men frågan är hur.

- Vi jobbar hårt för att få hit besökare, både turister och företagsbesök. Vi kör med tv-reklam just nu, skyltar efter vägarna med mera säger Susanne Kindström.

Centret och kamerabevakningen i vattnet kostade nio miljoner kronor - det mesta skattepengar. Kamerorna som skulle visa Storsjöns vattenliv live - visade samma bilder på hemsidan i ett halvår. Hemsidan fick man därför stänga ner, kamerorna fungerar dock i centret numera.

Men det är framförallt det är det låga besöksantalet som ställer till det för centret. Den förväntade besökssiffran har fått reduceras till 3000 besökare per år. För att kunna hålla öppet tvingas man bland annat anordna ett friggebodslotteri, men man använder också sin bankkredit för löpande utgifter.

Sista september ska centret stå på egna ben. Då ska även ett möte hållas med Bergs kommun och Jamtli. Där ska man prata om ett driftsbolag, en idé som kommunen först backade till. 400.000 vill man att kommunen ska gå in med. Men att de har problem vill inte Susanne Kindström hålla med om

- Nej absolut inte. Vi jobbar med produkten och Jamtli vill bilda bolag. Men skulle det inte gå så kommer inget att försvinna och jag kan tänka mig att det ändå skulle komma regionen till del, säger Susanne Kindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".