Nätdroger, del 2

"Det ska inte finnas något sådant som ett lagligt cannabis"

"Måste till en långsiktigare lösning"
1:08 min

13 nätdroger narkotikaklassas i sommar. Det berättade P4 Jämtland om i går.

Men listan på nätdroger blir bara längre och längre, och under hösten kommer nästa förslag på narkotikaklassning.

- Ja det är ju en kontinuerlig process det här, säger Micael Selini som är narkotikaspanare i Norrbotten.

Anders Persson är en av två och en halv personer på folkhälsoinstitutet som tittar närmare på nya substanser och som lämnar förslag till regeringen om vad som ska klassas som narkotika.

De har koll på vilka nätdroger som för tillfället är populära från polisen och rättsmedicinalverket, och de kikar också på olika hemsidor och forum för att se vad som säljer.

Och nu till hösten är det de så kallade rökmixarna som kommer att stå i centrum i förslaget.

- Och det har att göra med tankesättet om att det ska finnas ett legalt cannabis att röka. Det begreppet ska inte finnas överhuvudtaget, säger Anders Persson.

- Vi vill ju att så många preparat som möjligt ska klassas så snabbt som möjligt.

Micael Selini är narkotikaspanare i Norrbotten. Han tycker inte att det här är en långsiktig lösning för att komma åt nätdrogerna.

För det krävs bara små förändringar i ämnenas uppbyggnad för att få fram en ny laglig drog.

Och de här lagliga drogerna kan polisen visserligen beslagta idag, om man misstänker att dom kan komma att klassas som narkotika, men den som får drogen beslagtagen riskerar ändå inget straff. Och det är just här som den svenska narkotikalagstiftningen inte riktigt hänger med, tycker han.

- Istället borde man ändra lagen så att alla droger som till exempel liknar amfetamin blir förbjudna, och att det blir upp till domstolen att avgöra om det rör sig om narkotika eller inte. Ett liknande system finns i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".