Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Allt fler länsbor skadar sig eller dör i trafiken enligt nya siffror från NTF. Foto: Ulrica Dahlänger
Trafik

Allt fler länsbor skadar sig och dör i trafiken

"Hastighetsbegränsningarna finns av en anledning"
1:46 min

Allt fler länsbor dör eller skadar sig i trafiken enligt en ny undersökning som bland annat NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande gjort. Och Maud Nässén som är verksamhetschef på föreningen konstaterar att det finns mycket att göra för trafiksäkerheten i Jämtlands län.

- Håll hastigheterna. Hastighetsbegränsningarna finns där av en anledning, just där ska man inte köra fort. Man förlorar otroligt lite tid men tjänar väldigt mycket på att minska risken för skador och dödlighet, säger Maud Nässèn, verksamhetschef på NTF.

När det gäller olyckor och dödlighet i trafiken så ser det mörkt ut för Jämtlands län. Sammanlagt var det nästan 600 personer som skadades eller dog på länets vägar förra året och det är en ökning med 29 personer jämfört med 2011. Många av olyckorna beror på att vi kör alldeles för fort, säger Maud Nässén på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

- Det är väldigt konstigt för egentligen tjänar man inte så himla mycket tid. De flesta åker inte mer än fyra mil till jobbet, pendling. Och kör man 100 km/h istället för 90 km/h så tjänar man ungefär fyra minuter och det är ju ingenting, säger hon.

I NTF:s trafikskadeindex, som mäter antalet skadade och dödade i trafiken i förhållande till antalet länsinvånare, hamnar Jämtlands län på sjunde plats i landet.

Tycker du jämtar kör mer vårdslöst än andra bilister i Sverige?

- Ja, man kanske tar sig mera friheter. Man tänker att vi är så glest befolkade så det kommer ändå ingen och så gör man lite som man vill. Jag tror det kan finnas en sådan tanke. Men man ska tänka på att de flesta olyckorna är singelolyckor eller tillexempel olyckor med vilt och då spelar det ingen roll hur många det är på vägen, säger Maud Nässén.

Hur ser du på att allt fler länsbor skadar sig och omkommer i trafiken? Kör jämtlänningar mer vårdslöst än andra bilister?
Kommentera gärna.

Ulrica Dahlänger
ulrica.dahlanger@sverigesradio.se
073-292 84 13

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".