Det ställs i dag inga krav på att en personlig tränare, PT, ska vara licensierad. Utan endast att de ska se till att tjänsten är säker enligt produktsäkerhetslagen. Foto: SR
Träning

Låga utbildningskrav för personliga tränare

Kent- Ove Lindh: "Kunskap kan man få på många sätt, huvudsaken man vet vad man gör."
1:50 min

Antalet personliga tränare, PT, ökar i Sverige. Men branschen har en licensdjungel som är snårig och det finns inga krav på utbildning och vem som helst kan kalla sig personlig tränare.

Kent-Ove Lindh är träningschef på Sportsgym i Östersund och han ser inte det som ett problem.

– Jag tycker att det är bra att det kommer fler och fler. Ju fler som håller på, desto fler är det som har möjlighet att leva på det och kunna ge rådgivning och hjälpa de som vill ha hjälp. Men som sagt kommer det finnas dem som inte är så bra också, givetvis. I en inledningsfas innan man når den här kvalitetssäkringen, säger han.

 

Måste följa produktsäkerhetslagen

Det ställs i dag inga krav på att en personlig tränare, PT, ska vara licensierad. Utan endast att de ska se till att tjänsten är säker enligt produktsäkerhetslagen.

Och det är Konsumentverkets uppgift att se till att personliga tränare följer det, då det finns riktlinjer utformad av Swedish Standards Institute (SIS) som myndigheten ska kunna använda för att kontrollera yrket.

Men det finns en risk att produktsäkerhetslagen inte följs. När marknaden växter kommer det in fler personliga tränare, PT, utan en utbildning och då blir risken större att tjänster som utförs av en PT inte är lika säkra, menar Kerstin Jönsson.

– Om folk inte har tillräckligt med utbildning och så ger det sig på rehabilitering av någon, och sådana där saker. Man måste förstå liksom hur man kan träna en individ om de haft problem tidigare, säger hon.

 

Utbildning är inte alltid det viktigaste

Och Konsumentverket ser gärna att personliga tränare har någon av de Europa certifierade utbildningarna och menar att de är seriösa.

Något som Kent- Ove Lindh på sportsgym också tittar till vid anställning.

– För då vet jag vad jag får. Sen kan de som sagt haft med sig väldigt bra utbildningar från universitet och högskolor och det är väldigt meriterande att ha det. Men jag kommer ändå att rekommendera någon utav det här utbildningarna mot den här branschen, säger han.

Kent- Ove Lindh menar att mycket annat än en lång utbildning spelar roll i yrket som personlig tränare, PT, som bland annat tidigare erfarenheter.

– Och kunskap kan man få på väldigt många sätt. Huvudsaken man kan det man håller på med. Så ska man anlita en personlig tränare är det viktigaste som kund egentligen att får förtroende för den man ska ha som personlig tränare, säger han.

   

Vad har du för erfarenheter av personliga tränare? Kommentera gärna nyheten.

Personlig tränare

I dag kostar en PT-utbildning allt i från 35-80.000 kronor och det kan vara en kurs på elva dagar eller flera års utbildning. En personlig tränare har ungefär 30 kunder per vecka, om de är anställda via ett gym och tjänar runt 25-35.000 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".